Anomalia corectitudinii politice în Spania provoacă revoltă: Separatistul catalan Carles Puigdemont este ca exilaţii republicani în timpul lui Franco

2 min read
Anomalia corectitudinii politice în Spania provoacă revoltă: Separatistul catalan Carles Puigdemont este ca exilaţii republicani în timpul lui Franco

Liderului Partidului Podemos (stânga radicală) Pablo Iglesias, o formaţiune care face parte din Guvernul lui Perdo Sanchez, îl compară pe separatistul catalan Carles Puigdemont cu exilaţi republicani şi provoacă critici inclusiv în Executiv, relatează AFP.

Paolo Iglesias a răspuns afirmativ, când a fost întrebat, duminică seara, la postul de telviziune La Sexta, dacă Puigdemont este un ”exilat”, la fel ca mii de republicani spanioli care au fugit din ţară după Războiul Civil (1936-1939), în urma victoriei lui Francisco Franco.

Puigdemont, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a se sustrage justiţiei în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei, ”nu a furat bani nimănui şi nu a încercat să se îmbogăţească, ci şi-a apărat ideile politice până la capăt”, a declarat liderul Podemos.

Însă Iglesias s-a grăbit să sublinieze că faptul că Puigdemont a ales să promoveze secesiunea faţă de Spania este ”eronat”.

Declaraţiile liderului Podemos au provocat un val de critici, atât pe eşicherul drept (opoziţie), cât şi în cadrul Partidului Socialist al lui Pedro Sanchez.

”Puigdemont a fugit de justiţie după ce a călcat în picioare statul de drept, împotriva voinţei majorităţii cetăţenilor” spanioli, în timp ce ”exilaţii republicani au fugit de o dictatură impusă în urma unei lovituri de stat militare”, a tunat liderul socialist din Barcelona, Jaume Collboni.

Preşedintele regiunii Castilia-La Mancha Emiliano García-Page, un ”baron” socialist, consideră că Puigdemont ”a fugit râzând în mod clar de justiţia spaniolă” şi critică această comparaţie cu republicanii, ”care au fost nevoiţi să fugă din ţară din cauza dramei Războiului Civil.”

Navigare în articole

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.