ANPC: Firme olandeze inundă piața românească cu carne din America de Sud la care prelungesc termenul de valabilitate

3 min read
ANPC: Firme olandeze inundă piața românească cu carne din America de Sud la care prelungesc termenul de valabilitate

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a oprit de la comercializare câteva tone de carne, în urma unor ample efectuate în piața Alba Iulia din București. Printre nereguli, s-a constatat că firme olandeze revindeau pe piața din România carne provenită din America de Sud.
Circa 2,8 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman, în urma controlului desfăşurat de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor la furnizorii restaurantelor din Piaţa Alba Iulia, din sectorul 3 al Capitalei.
Potrivit unui comunicat al ANPC, produsele urmează să fie predate către o firmă de neutralizare, a anunţat, sâmbătă – 7 ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
În urma acţiunilor de verificare desfăşurate de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov la unităţile de alimentaţie publică din zona comercială Piaţa Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei, Bulevardul Decebal şi Bulevardul Basarabia, a fost extins controlul la furnizori ai acestora.
Inițial au fost verificări efectuate la un restaurant din zonă, SC Arogant SRL, unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea, a transmis ANPC.
Produse provenite din America de Sud revândute în România prin intermediul unor filme olandeze
Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu a menționat că, probabil, mii de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de firme olandeze, în varianta proaspătă şi congelate în Olanda, fiind vândute ulterior pe piaţa din România, lucru interzis de normativele europene.
“(Nu ştiu dacă ceea ce fac anumiţi operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat şi pentru piaţa din ţara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peşte. (…) Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziţionate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda şi congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piaţă, în ţara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid şi gheaţă din interiorul ambalajelor, precum şi arsurile de congelare evidente – şi vândute, apoi, pe piaţa din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceştia emit documente şi prelungesc termenul durabilităţii minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puţin. (…) Le-aş trimite şi eu carnea românească, în aceleaşi condiţii, şi aş vrea s-o văd în farfuriile celor care ne ţin lecţii despre comunitatea europeană. Nu s-a vândut, în termen, produsul, îl congelăm noi aici şi îl trimitem lor spre a fi păpat, îşi spun, probabil. În plus, cu ambalajele având un aspect de calitate îndoielnică, aceste produse ne sunt servite ca premium cu toate că, legal, ar trebui aruncate. Trist este că pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici şi, din păcate, constatăm că şi i-au găsit printre ai noştri. Sper ca, măcar în această luptă,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.