ANPC pregătește reguli pentru comercializarea în România a produselor din gândaci – Food & Retail

3 min read
ANPC pregătește reguli pentru comercializarea în România a produselor din gândaci – Food & Retail

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor lucrează la un act normativ ce va reglementa comercializarea în România a produselor care conțin făină de gândaci sau alte ingrediente de la insecte.
Autoritățile din România consideră că, la cumpărarea unui produs, consumatorii trebuie să fie informați dacă acesta are în conținut ingrediente ce provin de la insecte. După ce Comisia Europeană a aprobat mai multe insecte pentru consum, este de așteptat ca alimente care le conțin să fie tot mai prezente la raft. În curând, astfel de produse vor fi semnalizate special în magazine, urmând să fie etichetate și așezate diferit pe rafturi, astfel încât să fie ușor de observat de către consumatori.
Produsele vor fi semnalizate special în magazine, urmând să fie etichetate și așezate diferit pe rafturi, astfel încât să fie ușor de observat de către consumatori.
”În prezent, luăm în calcul emiterea unui ordin de informare a consumatorului, legat de prezența acestor ingrediente într-un aliment.
Fiecare consumator trebuie să ia decizia dacă un produs corespunde exigențelor sau nu. Noi lucrăm, conform inițiativei Direcției Generale de Control, la elaborarea acestui document și sperăm că vom reuși să gestionăm prezența acestor alimente corespunzător”, a spus Horia Constantinescu, președinte ANPC, la Antena 3 CNN.
Un kilogram de făină de greieri, aproape 1.000 de lei
Între timp, în presă au apărut tot mai multe materiale despre comercializarea produselor care conțin ingrediente obținute din insecte. În România, la acest moment, se poate cumpăra făină din greieri, iar prețul este de 96,25 de lei pentru 100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus), ceea ce face ca prețul unui kilogram să ajungă la 962,5 lei. Conform importatorului, făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită (70% proteine), are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).
Pentru a se obține făina de greieri, aceștia sunt spălați, apoi sunt tratați termic și uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile. Abia după aceea, se transformă în făină de greieri.

Italienii vor avea în curând paste din făină de greieri
De asemenea, tot pe partea de făinoase, italienii vor putea prepara în curând pastele obţinute din făină de greieri. Preţul acestora va fi de aproape patru ori mai mare decât cel al pastelor obişnuite. Primele paste din făină de greieri sunt produse la Torino de Italian Cricket Farm, prima companie care a cerut autorizație de comercializare pentru făina de insecte. Pastele au un conținut ridicat de proteine, fiind recomandate cu precădere sportivilor.
UE, care a autorizat folosirea insectelor ca produs alimentar încă din vara anului 2021, consideră că insectele comestibile sunt o hrană a viitorului. Acestea nu au nevoie de multă apă pentru a se dezvolta și au un impact mai mic asupra mediului în comparație cu animalele.
Comisia Europeană a autorizat în februarie anul acesta comercializarea greierilor de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană, acesta devenind astfel a treia insectă care primeşte aprobare de consum şi care vine după autorizaţiile precedente emise în iulie anul trecut pentru larva desicată de Tenebrio molitor şi în noiembrie pentru Locusta migratoria.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.