ANSVSA: Derogare pentru micii crescători! Pot vinde carnea direct la poarta fermei!
3 min readagrointeligenta.ro – 2 ianuarie 2021 21:58
Derogare pentru micii crescători de animale care pot vinde carnea obținută direct de la poarta fermei sau prin unități de vânzare cu amănuntul, fără autorizare ANSVSA, ci numai cu înregistrarea centrului de sacrificare din exploatație. Centrele de sacrificare pentru păsări și iepuri de la nivelul fermelor înregistrate sanitar veterinar pot să își desfășoare activitatea și după data de 31 decembrie 2020, este anunţul făcut de ANSVSA după ce Agrointeligenţa – AGROINTEL.RO a publicat semnalul de alarmă tras de europarlamentarul român Carmen Avram. Nedreptatea ce urma să fie făcută micilor crescători de animale a fost astfel evitată!”Comercializarea cărnii de pasăre în țara noastră se realizează cu respectarea legislației comunitare și a legislației naționale corespondente. În conformitate cu aceasta, carnea de pasăre trebuie să fie obţinută în abatoare autorizate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 prevede posibilitatea ca, prin legislația națională, statele membre să acorde derogări în cazul furnizării directe de cantităţi mici de carne de pasăre de către un producător, care are producţie anuală de maxim 10.000 de păsări”, arată ANSVSA.Flexibilitatea pachetului pe igienă în ceea ce priveşte producerea şi comercializarea cărnii de pasăre, pentru a veni în sprijinul micilor producători, se aplică prin permiterea vânzării directe şi a vânzării cu amănuntul. ”În acest sens, prin legislația națională elaborată de către ANSVSA, a fost prevăzută vânzarea directă și vânzarea cu amănuntul a cărnii de pasăre sau iepure obţinută în ferma proprie, cu o producţie de până la 10.000 de capete pe an. Carnea obținută poate fi vândută direct consumatorului final la poarta fermei sau poate fi comercializată către consumatorul final prin unitățile de vânzare cu amănuntul”, a explicat ANSVSA.La nivelul fermei sau exploataţiei, carnea de pasăre sau iepure trebuie să fie obţinută într-un centru de sacrificare păsări şi/sau iepuri – o unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru sacrificarea animalelor provenite numai din ferma proprie. ”Aceste unități trebuie să fie înregistrate de către DSVSA judeţene pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea şi să îndeplinească condiţiile prevăzute de legislația în vigoare. Centrele de sacrificare păsări la nivelul fermei nu necesită autorizare, ci doar înregistrare sanitară veterinară”, se arată în comunicarea autorităților sanitare-veterinare.În prezent, în România funcționează 24 centre de sacrificare păsări sau iepuri la nivelul fermelor înregistrate de către DSVSA județene conform legislației naționale.Regulamentul (CE) nr. 853/2004 exclude din domeniul său de aplicare furnizarea directă de către producător a unor cantități mici de carne de pasăre și de iepure, obținute din sacrificarea acestora în centrele de sacrificare de la nivelul fermei către consumatorul final sau către unitățile de comerț cu amănuntul care furnizează carnea respectivă direct consumatorului final, sub formă de carne proaspătă.În anul 2020, în cadrul întrunirilor Grupului de experți privind igiena alimentelor și controalele oficiale ale alimentelor de origine animală organizate de Comisia Europeană, Statele Membre, la inițiativa Franței, au susținut prelungirea acestor măsuri tranzitorii după data de 31 decembrie 2020.În situația în care măsurile de derogare nu ar fi fost prelungite după această dată,