Aproape toți locuitorii acestui sat din România au același nume. Care este explicația?

2 min read
Aproape toți locuitorii acestui sat din România au același nume. Care este explicația?

Cătunul Țepeșeni, într-o vreme recunoscut ca un sat distinct, face parte din comuna Bicazu Ardelean, unde aproape toți cei 300 de locuitori poartă, cu mândrie, numele Țepeș.
Potrivit Playtech.ro, e o adevărată provocare să încerci să identifici fiecare locuitor. Pentru a putea fi deosebiți mai bine, pe cărțile lor de identitate a mai fost trecut încă un nume și prenumele. Cu toate astea, poștașului sau oricărui vizitator al satului, îi este foarte greu să îi deosebească pe Țepeși. 
Ai toate șansele să întâlnești pe drum doi oameni care au același nume și prenume, dezvăluie aceeași sursă. Pentru că da, Țepeș nu e singurul nume comun. 

„Avem Ţepeş Greuruş, Ţepeş Nica, Ţepeş Bobescu, cum o fost, Dumnezeu să-l ierte, domnul primar. Se întâmplă foarte des să ne confunde poştaşul. Vecinul meu este tot Ion Ţepeş Greuruş şi e numai cu un an mai mic decât mine. Suntem trei Ţepeş Greuruş, dar amenzile de la circulaţie nu le iau eu, pentru că nu am carnet“, glumește Ţepeş Greuruş Ion, un tânăr din Ţepeşeni (sursa Adevărul).
Se pare că numele Țepeș a fost transmis din generație în generație locuitorilor din județul Neamț. Cea mai bună mărturie în acest sens se află scrijelită pe crucile mormintelor din cimitir. Unul dintre localnici susține că numele Țepeș ar fi caracterizat foarte bine oamenii din acest sat. Cel puțin, pe timpuri:
„Eu am un cumnat preot greco-catolic şi el mi-a spus că noi n-am fost Ţepeş, ci Chepeş, dar nu ştiu exact din ce limbă vine. Dar Chepeş înseamnă om fudul. Şi probabil că de-acolo vine, că de fuduli îs ai dracului de fuduli ţepeşenii“, mai precizează prima sursă.
O altă explicație pentru numele consătenilor este oferită de o legendă locală, care spune că aceștia se trag din neamul lui Vlad Țepeș. 

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.