ASIMILARE sau ANIHILARE? Despre teritoriile românești din Ucraina, limba română și cea „moldovenească” – CURIERUL ROMÂNESC

Pe 23 august 1939 URSS și Germania semnau un pact de neagresiune. Acest pact avea și o anexă secretă care prevedea anexarea de teritorii care aparțineau României.

În septembrie avea să înceapă al doilea război mondial prin invadarea Poloniei. Un an mai târziu regatul României avea să primească un ultimatum de retragere a administrației românești din Basarabia și Nordul Bucovinei.

La acel moment din URSS făcea parte și Ucraina, teritoriu ce trecuse în perioada interbelică printr-o foamete cruntă produsă de regimul sovietic.

Regele Carol al II-lea avea să cedeze acele teritorii fără a se lupta pentru ele. Românii nu au știut de retragere decât atunci când ea se implimenta haotic. Ulterior regele a fost alungat, însă țara a rămas ruptă iar el a trăit fericit și în bogăție mulți ani.

La finalul războiului Basarabia a devenit Republica Moldova iar Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei au ajuns ale Ucrainei.

După căderea URSS populația românească din Ucraina era de aproximativ 500.000 de etnici. În perioada sovietică asimilarea etnică a fost redusă, însă după 1989 Ucraina a dus o politică dură de asimilare, dar am putea spune chiar Anihilare.

Cuvântul pare dur, dar Ucraina a împarțit intenționat comunitatea în români și moldoveni. Unii ar fi vorbit cică limba română și alții limba moldovenească. Sigur că nu există așa limbi diferite.

Ucraina a închis școlile cu predare în limba română și a luat o serie de măsuri care prevedeau dispariția oricărei minorități naționale. Astăzi nu mai există nici 10% din școlile românești lăsate în urmă de URSS.

Recent președintele Zelinski spunea că România a fost stat ocupant, ceea ce este un fals istoric.

În Ucraina dubla cetățenie este interzisă. Oricine din România dorește să ajute comunitățile de români din Ucraina primește interdicție de acces.

România trebuie să protejeze etnicii din Ucraina, Moldova, Serbia, Bulgaria sau Ungaria. În ultimii 32 de ani aceste comunități au fost abandonate.

 » sursa: www.curierulromanesc.ro