Au apărut cartofii noi românești, dar prețul lor nu este pentru oricine – Food & Retail

2 min read
Au apărut cartofii noi românești, dar prețul lor nu este pentru oricine – Food & Retail

Primii cartofi extratimpurii au ieșit pe piață la finele săptămânii trecute. Prețul lor îi face să nu fie accesibili tuturor. Pentru un kilogram de cartofi noi produși în solar, prețul pornește de la 20 de lei și ajunge la 30 de lei, direct de la fermier.
Gelu Firan din comuna Călărași, județul Dolj, este unul dintre primii fermieri care a ieșit pe piață în acest an cu cartofi noi. Legumicultorul a început de joi vânzările, iar prețul este destul de piperat, aproape cât un kilogram de carne. Cartofii extratimpurii se vând cu 20 de lei la angro, iar în piață va ajung la 25, chiar 30 de lei pe kilogram.
”Azi, joi – 16 martie, este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, a spus producătorul Gelu Firan, citat de Gandul.ro.
Prețul ar putea scădea la 15 lei pe kilogram
Alți fermieri spun că vor ieși cu cartofii noi pe piață peste trei săptămâni și atunci prețul va fi de 15 lei.
Localitatea doljeană Călărași este renumită pentru producătorii de cartofi. Localitatea dispune de o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpurii şi extratimpurii, şi 10 hectare la solarii.
Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.