Barna admite: Crește vârsta de pensionare. „Speranţa de viaţă a crescut peste tot în UE”

2 min read
Barna admite: Crește vârsta de pensionare. „Speranţa de viaţă a crescut peste tot în UE”

Distribuie acest articol!
Vicepremierul Dan Barna susține că avem nevoie de o nouă lege a pensiilor și a precizat că Ministerul Muncii pregătește un proiect în acest sens. El consideră că sistemul actual nu este sustenabil în contextul în care generaţiile numite decreţei se îndreaptă spre vârsta de retragere din activitate.
„Este un angajament ferm al actualei coaliţii. Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară”, a afirmat Barna, miercuri, la Palatul Parlamentului.
El a explicat că „speranţa de viaţă a crescut peste tot” și că „este o politică la nivel european, cel puţin se regăseşte în toate statele, dar nu este un angajament pe această componentă în momentul de faţă, angajamentul ţine doar de o nouă lege a pensiilor”, a menţionat Dan Barna.
„n România, este nevoie de o nouă lege a pensiilor tocmai pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. (…) Nici eu nu am spus aşa ceva (că s-ar modifica vârsta de pensionare – n.r.). Am spus că, în momentul de faţă, vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element, care trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm. (…) Este o temă importantă. Sunt convins că fiecare român înţelege. Din moment ce astăzi, suntem în situaţia să tot reglăm pensiile din urmă, (…) să recalculăm punctul de pensie şi avem acest mecanism care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem. Uitându-ne şi pe ceea ce se întâmplă cu acele generaţii numite ‘decreţei’, care se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări“, a adăugat vicepremierul.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.