Boris Volosatîi (AUR): Cum a fost reflectată marcarea Zilei Românității Balcanice la Radio România Internațional?

2 min read

În calitate de parlamentar român ales în circumscripția 43 pentru românii cu domiciliul sau reședința în afara granițelor țării, deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat directorului general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Dincă, să transmită cum a fost reflectată marcarea în țară și peste hotare, în anii 2022 și 2023, a Zilei Românității Balcanice – 10 mai de către secția aromână a redacției RRI.

Ziua Românității Balcanice, sărbătoare instituită prin legea nr. 156 din 7 iunie 2021 pentru data de 10 mai a fiecărui an.

Această lege a stabilit că Ziua Românității Balcanice poate fi marcată de către autoritățile administrației publice centrale și locale și de celelalte instituții ale statului, de către societatea civilă și persoane fizice și juridice de drept public ori privat, precum și de către reprezentanțele României în străinătate, prin organizarea și/sau participarea, în țară sau peste hotare, la programe și manifestări sociale, educative, cultural artistice, științifice etc. dedicate acestei sărbători.

De asemenea, legea prevede că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale interesate pot sprijini material și logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor dedicate Zilei Românității Balcanice, iar
Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, cu prioritate, emisiuni culturale și informative ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători în țară și peste hotare.


Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Care a fost modul și gradul de reflectare a marcării în țară și peste hotare, în anii 2022 și 2023, a Zilei Românității Balcanice – 10 mai de către secția aromână a redacției în limba română a postului public Radio România Internațional și dacă aceasta această secție dialectală a inclus sau nu în programele sale, cu prioritate, emisiuni culturale și informative ori asptecte de la manifestările dedicate Zilei Românității Balcanice. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să indicați linkurile la care pot fi urmărite respectivele materiale scrise și audio. În cazul unui răspuns negativ, vă rugăm să indicați motivele temeinice ale unei asemenea atitudini.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.