Buburuzele – metoda ecologică pentru eliminarea dăunătorilor la legume

2 min read
Buburuzele – metoda ecologică pentru eliminarea dăunătorilor la legume

Roxana Dobre
– 24 aprilie 2022 07:00

Buburuze pe frunze de ardei (foto: Ferma Scufița din Homița/Facebook)

Buburuzele sau mămăruțele sunt insectele care vă ajută să eliminați dăunătorii, în special afidele, din cultura de legume.Laura și Antim Nechifor, producători din localitatea Homița, județul Iași, au găsit o metodă ieftină și ecologică pentru eliminarea dăunătorilor, în special a afidelor. Aceștia folosesc buburuze care se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge răsadurile dar și legumele, dacă nu se intervine la timp.Buburuzele sunt folosite ca ”tratament” ecologic în solariile soților Nechifor (foto: Ferma Scufița din Homița/Facebook)
”Odată ce temperaturile au crescut au apărut și primele afide. Sunt niște mici insecte care sug seva din ardei. Și deja am început să eliberăm prietenele noastre buburuzele pe care le-am găsit în livrarea (de legume n.r) de astăzi. Și le puteți vedea că au început să umble pe frunzele de ardei după afide. Au depus și ouă din care vor ieși larve de buburuze, care mânăncă mai multe afide decât buburuzele adulte. Ele se vor înmulți în solarul acesta iar când vom deschide solarul vor merge în toată grădina”, a explicat Antim Nechifor într-un video postat pe pagina de Facebook a fermei ”Ferma Scufița din Homița”. Buburuzele se pot culege gratuit din natură sau se pot cumpăraAntim Nechifor a mai explicat că micile insecte au fost luate din natură dar acestea pot fi procurate și de la firme specializate. ”Noi am avut baftă să găsim în timpul livrărilor un gard viu plin de buburuze și am adunat 150-200 de insecte. Dar se găsesc de cumpărat de la firmele care vând prădători naturali, cum ar fi Koppert, BioBest”, a mai spus producătorul din Iași.Răsaduri ecologice – stropite doar cu substanțe naturaleIngineri horticoli, Laura și Antim Nechifor vând răsaduri, care vor fi disponibile în jur de 10 -15 mai, când este și recomandat să fie plantate afară, pentru a evita neplăcerile cauzate de frig, mai ales în contextul ultimelor alerte de brumă și vreme rece, emise de meteorologi.

”Răsadurile sunt crescute respectând cu strictețe regulile agriculturii ecologice! Folosim turbă certificată ecologic, la care adăugăm îngrășământ certificat ecologic și inocul de Trichoderma harzianum (ciupercă benefică ce stimulează dezvoltarea de rădăcini puternice și combate mai multe boli de sol). Răsadurile sunt stropite de câteva ori cu îngrășământ ecologic foliar Cropmax și cu macerat de urzică, pentru a le fortifia.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.