Calendarul zilei 16 august: Sf.Martiri Brâncoveni. Ziua națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor

2 min read
Calendarul zilei 16 august: Sf.Martiri Brâncoveni. Ziua națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor

Pe 16 august, Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe Sfinții Martiri Brâncoveni: Voievodul Constantin, împreună cu fiii săi și ginerele, sfetnicul Ianache.
De asemenea, în această zi, statul român laic sărbătorește Ziua Națională de  conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.
Binecredinciosul Voievod Constantin Brâncoveanu al Ţării Româneşti s-a născut în 1654 din părinţi de seamă, după tată fiind din neamul voievodului Matei Basarab, iar după mamă fiind nepot al voievodului Şerban Cantacuzino. Voievodul Constantin Brâncoveanu a ctitorit Mănăstirea Hurezi, unde şi-a pregătit şi loc de odihnă şi i-a ajutat pe creştinii aflaţi în suferinţe pe meleagurile siriene, caucaziene şi arabe.
În 1714, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, sultanul Ahmed al 3-lea l-a luat prizonier, împreună cu cei patru fii si săi, şi l-a adus la Înalta Poartă. Mărturisind cu mult curaj pe Hristos-Domnul, în ziua Adormirii Maicii Domnului, când împlinea 60 de ani, Voievodul Constantin a primit sfârşitul mucenicesc prin sabie, împreună cu fiii săi şi cu sfetnicul Ianache. Sfintele sale moaşte se află la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Bucureşti. Moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu au fost purtate în data de 21 mai 2014, într-o procesiune istorică, de la Catedrala Patriarhală până la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou. La eveniment a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sute de preoţi şi diaconi, monahi şi monahii, precum şi mulţime mare de credincioşi.
Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor este marcată în fiecare zi pe 16 august, prima oară, acest lucru întâmplându-se în 2020.
Proiectul de lege pentru declararea zilei sfinților martiri Brâncoveni drept zi națională de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor a fost adoptat la inițiativa deputatului Daniel Gheorghe.
„În semn de conştientizare de către cetăţenii români a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi şi astăzi creştinii în lume se iluminează în roşu,

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.