Calendarul zilei: 24 decembrie, ajunul Crăciunului
2 min read24 decembrie este ultima zi din postul Nașterii Domnului, fiind și cea mai aspră, una de ajunare. De-aici vine și numele de „Ajun” pe care i l-au dat strămoșii noștri, adică zi aspră de post.
În alte limbi, de exemplu în engleză, acest sens nu există, termenul fiind unul pur calendaristic, respectiv „Eve”, adică pur și simplu momentul dinaintea zilei Crăciunului.
Astfel, în ajunul Crăciunului, fiecare credincios ajunează după putere, până la Ceasul al IX-lea (ora 15:00), nimic mâncând. In unele zone, credincioșii ajunează pana mai târziu, așteptând răsăritul luceafărului de searăa,în amintirea stelei care a vestit magilor Nașterea Domnului.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
După ceasul prânzului, spre seara, se obișnuiește să se mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe si miere, în amintirea postului Prorocului Daniel și al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16). Aceasta zi de post aspru mai amintește și de postul ținut odinioară de catehumenii care, in seara acestei zile, erau botezați si împărtășiți pentru prima dată cu Sfintele Taine, în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare.
In seara zilei de ajun, credincioșii obișnuiesc să mănânce o mâncare dulce, numită în popor „Scutele lui Iisus”. Cu faină, apă și sare se frământă niște lipii subțiri care se coc pe plită. Acestea se înmoaie într-un sirop dulce (apă cu miere sau zahăr) și se presară cu nucă măcinată, scrie siteul Creștin Ortodox.
Tot pe 24 decembrie, copiii ieșeau la colindat vestind Nașterea Domnului, fiind primiți de creștini cu mere, nuci, covrigi și turte. Pe vremuri, ei ieșeau îmbrăcați în haine noi, pregătite de pe 23, o tradiție care din păcate, nu se mai păstrează în zilele noastre.
Bună dimineaţa!
Daţi-ne colindeaţa.
Bună dimineaţa
La Moş Ajun!