Calendarul zilei 7 martie: Lăsatului secului de carne pentru Postul Paștilor

2 min read
Calendarul zilei 7 martie: Lăsatului secului de carne pentru Postul Paștilor

Înainte de Postul Paștilor, ca o perioadă de pregătire, Biserica Ortodoxă a rânduit ca „Duminica Înfricoșătoarei judecăți” să fie ultima zi în care credincioșii mai pot consuma carne, până la Învierea Domnului. Mai precis, în această are loc „Lăsatul secului de carne”. Din Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se lasă sec de toate produsele de origine animală și începe Postul Mare. Săptămâna dintre cele două duminici mai poartă și numele de Săptămâna Albă, deoarece postitorii pot mânca produse lactate în fiecare zi.
„În calendarul bisericesc, Lăsatul secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paști: Duminica Înfricoșătoarei Judecăți – când se lasă sec de carne, și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză. Lăsatul secului de carne pentru Postul Mare are loc în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. După această duminică intrăm în „săptămâna brânzei”, în care consumul de origine animală este oprit până la Sfintele Paști. Duminica Înfricoșătoarei Jude­căți deschide întrucâtva ușile postului, deoarece din această duminică, numită și „a Lăsa­tului sec de carne”, credincioșii vor avea o săptămână de pregătire pentru post în care nu vor mai consuma carne, dar vor avea voie să consume pește, ouă și lapte cu toate derivatele lui. La capătul acestei săptămâni se află Duminica Izgonirii lui Adam din Rai când se lasă sec de brânză. După această zi începe Postul Mare, când se consumă doar alimente de post. În această duminică se încheie consumul de lactate, brânză și ouă până la Paști. În ceea ce privește peștele, se mai face dezlegare până la Paști de Buna Vestire și în Duminica Floriilor.
De regulă, cuvântul sec, din sintagma „lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. „Secul” pe care îl cere postul ortodox este seculum (saeculum),

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.