Când raportezi un produs la o regiune se numește normalitate, iar când raportezi regiunea la produs se numește performanță!

2 min read
Când raportezi un produs la o regiune se numește normalitate, iar când raportezi regiunea la produs se numește performanță!

Ing. Ionuț Diaconeasa
– 14 mai 2021 07:48

Cele trei scheme europene de calitate: Denumire de Origine Protejată (DOP), Indicație Geografică Protejată (IGP) și Specialitate Tradițională Garantată (STG), sunt motoare de dezvoltare economică puse în practică și reglementate strict și clar de către Comisia Europeană, cu scopul de dezvolta comunitățile pe baza notorietății produselor din areale geografice distincte și clar delimitate.eAmbrosia, platforma-registru dezvoltată de Comisia Europeana pentru evidența produselor agricole și agroalimentare, vinurilor, produselor vitivinicole aromatizate și băuturilor spirtoase ne indică cifra de 1548 de produse alimentare inregistrate, din care România are 8, iar Italia 310.Nu vreau sa trag semnale de alarmă, întrucât înregistrarea produselor este un act voluntar, la care au dreptul, și nu obligația toate statele membre. Vom înregistra și noi, singuri, când vom fi convinși că viitorul este promovarea calității, destule! Că avem de unde!Veste bună este că, și la noi este interes în creștere, iar pe lângă cele 8 produse cunoscute înregistrate, se află încă din 2018 la Ministerul Agriculturii alte trei produse în diverse stadii de evaluare:
-Salată tradițională cu icre de crap-Specialitate Traditională Garantată, depusă de Asocierea „Ro Pescador-Doripesco”.
-Salată cu icre de știucă de Tulcea – Indicatie Geografică Protejată, depusă de Asociația „Ro Pescador”.
-Plăcintă Dobrogeană – Indicație Geografică Protejată depusă de Asocierea „Plăcintă Dobrogeana” .Sperăm ca anul acesta, toate să finalizeze procedura de opoziție europeană, să fie publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, și să avem astfel 11 produse alimentare înregistrate.Pe de altă parte, județul Sibiu va depune anul acesta la Ministerul Agriculturii încă cel puțin un produs, am înțeles că același lucru îl vor face și alte județe, deci avem motive să fim optimiști.Și cu permisiunea Dvs. adresez un îndemn tuturor operatorilor din sectorul agroalimentar: Din numele produselor dați renume comunității pe care o reprezentați!Ing. Ionuț Diaconeasa
e-mail: [email protected]
telefon: 0749 839 734

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.