Ce i-a spus lui Sergiu Neguț, cofondator EVP-Fintech OS, fiica sa atunci când a aflat cu ce se ocupă: „Probabil ești spion!”. O discuție „La bani mărunți”

3 min read
Ce i-a spus lui Sergiu Neguț, cofondator EVP-Fintech OS, fiica sa atunci când a aflat cu ce se ocupă: „Probabil ești spion!”. O discuție „La bani mărunți”

acum 6 ore
2020-12-31 07:53:00

Antreprenorul Sergiu Neguț este unul dintre cei mai cunoscuți angel investors români și cofondatorul companiei de tehnologie EVP-Fintech OS. Absolvent al facultății de Automatică de la Politehnică și, mai târziu, al ASE și al unui MBA la INSEAD, Sergiu Neguț a învățat primele noțiuni de matematică într-un sat din județul Buzău, mergând între casele celor două bunici ale sale. „Am avut o copilărie foarte frumoasă la bunicii mei, eram cocoloșit de toată lumea și între casele celor 2 bunici era o distanță de 1070 de metri. Era o distanță pe care am învățat să o parcurg și am văzut câți pași înseamnă asta. Cred că aveam niște abilități numerice. Bunica mea făcea croitorie și avea un centimetru de croitorie pe care m-a învățat numerele. Dacă îmi spuneai în ce an s-a născut cineva, puteam să îți spun ce vârstă are. Făceam scăderi și adunări cu trecere peste ordin la 5 ani, lucru care le impresiona pe cunoștințele bunicii”, a povestit Neguț pentru podcastul de inteligență financiară „La bani mărunți”, amplificat de Republica.ro. Primii bani pe care i-a câștigat i-a făcut spălând blugii fratelui lui mai mare, care se angajase, firesc, înaintea sa. Însă primii bani adevărați i-a făcut dintr-o muncă de care era pasionat, programarea, după ce a început să lucreze pentru unul dintre dealerii Apple în România.
De mai multe ori pe parcursul discuției „La bani mărunți” a vorbit despre două lucruri pe care le crede secretele succesului: primul – să faci ceva care îți place și la care te pricepi. Doi – să îți menții vederea periferică mereu atentă la noi oportunități. Exact asta a făcut când a trecut de la statutul de programator la cel de antreprenor. Însă a fost nevoie de un deceniu până să se împace cu drumul nou pe care pornise.„10 ani am tot regretat, pentru că nu mi se părea mie că aș fi putut să fiu în business la fel de bun cum mi se părea mie că eram ca programator”, mărturisește el. Primul pas spre antreprenoriat l-a făcut după ce un client din SUA i-a propus să vină să lucreze pentru 3 luni pentru el, pentru un venit de două ori mai mare. La acea vreme, îl frământa următoarea întrebare: De ce noi suntem așa de săraci dacă cei din Occident sunt atât de prosperi?Pentru a învăța cum să facă bani a început să economisească pentru a urma, la sfatul unor prieten, un Master în Business Administration la INSEAD. Se întâmpla în 2003.Ca un detaliu anecdotic, pixul metalic pe care îl folosește pentru a semna contractele importante a fost cumpărat, în urmă cu 6-7 ani, dintr-un magazin care vindea obiecte de papetarie branduite cu numele instituției de învățământ. În timp, sigla INSEAD a început să se cojească, iar Sergiu Neguț a șters-o cu un șmirghel și a făcut pixul să fie și mai al lui. „Am invested interest în el”, zâmbește.Astăzi, compania sa, Fintech OS este creditată cu șanse pentru a deveni noul unicorn românesc după UI PATH.

 » sursa: www.republica.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.