Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata

2 min read
Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata

Premiera medicala in Romania – Terapia cu celule stem a fost folosita pentru prima data in Spitalul Baneasa REGINA MARIA, in septembrie 2020, in cazul unui alt bebelus nascut prematur cu suferinta pulmonara severa.
David a venit pe lume pe 25 septembrie 2020, la doar 28 de saptamani de sarcina, iar la nastere medicii i-au acordat nota 3. In urma cu un an, dr. Hadi Rahimian (medic specialist Obstretica – Ginecologie, REGINA MARIA), unul dintre putinii specialisti in medicina fetala din Romania, a constatat starea critica in care se afla fatul. Deoarece era in suferinta fetala intrauterina, s-a impus extragerea de urgenta, in doar cateva ore, printr-o operatie cezariana, fapt ce i-a salvat viata.

In cazul lui David, nascut prematur la doar 28 saptamani de sarcina, acesta cantarea doar 1680 grame si avea o stare de sanatate foarte grava, punand la incercare abilitatile echipei de neonatologie: sindrom de detresa respiratorie, episoade repetate de tahicardie supraventriculara paroxistica, hipoxie perinatala, hemoragie cerebrala intraventriculara importanta, anemie, infectie materno-fetala, icter, retinopatie de prematuritate agresiva, insuficienta hepatica cu sindrom de colestaza si in final, bronhodisplazie pulmonara severa care nu permitea desprinderea lui de pe sistemele de ventilatie.
In ciuda ingrijirii complexe, dupa aproximativ o luna de la nastere, starea generala a lui David s-a deteriorat semnificativ, cu afectare cardiaca si pulmonara severa. Aspectul radiologic si clinic au evidentiat o displazie bronhopulmonara forma severa.
Displazia bronhopulmonara ramane o cauza majora de mortalitate si poate determina pe termen lung aparitia unor complicatii respiratorii si neurologice importante la copil si adult. In prezent, nu exista optiuni eficiente si sigure de tratament. Insa, terapia regenerativa cu celule stem mezenchimale poate aduce o noua speranta acestor copii prematuri, imbunatatind supravietuirea si calitatea vietii acestora.
Din fericire, parintii lui David au ales ca la nasterea lui sa stocheze celule stem in Banca de celule stem REGINA MARIA.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.