Cine minte? Gheorghiță sau cetățenii?

2 min read
Cine minte? Gheorghiță sau cetățenii?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a susținut sus și tare că România nu aprimit vaccinuri din lotul cu probleme, în urma căruia au murit mai mulți oameni în diferete state europene și au existat reacții adverse severe.

În toată această campanie de bâlbe, Guvernul s-a văzut pus în situația faptului împlinit și a stopat imediat campania de vaccinare cu acest ser care a creat probleme. Cetățenii din mai multe județe au reclamat în presă și pe rețelele de socializare că au fost vaccinate cu Astrazeneca, respectiv lotul ABV2856, în timp ce Gheorghiță mințea la televizor că noi nu avem vaccinuri din acest lot.

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Narcis Stoian, a declarat, vineri, că bărbatul vaccinat care a murit în 1 martie a primit ser din lotul retras, respectiv ABV2856.

„Da, este adevărat. S-a făcut (anchetă – n.r.) la timpul respectiv dar atunci nu aveam idee că acest lot se va retrage sau că ar avea probleme”, a spus Stoian.

Județul Gorj a primit 1.500 de doze din acest lot de la AstraZeneca și s-au folosit 1.083 de doze, restul find puse sub carantină, conform instrucțiunilor.

Valeriu Gheorghiță, a declarat, vineri, că nu există legătură între vaccinarea bărbatului din Gorj, care a murit, și faptul că a primit ser din lotul retras din cauza reacțiilor adverse. 

Reamintim că Italia a oprit, joi, administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a 3 militari din Sicilia și doi profesori din Napoli, care au fost vaccinaţi recent cu acest ser.

Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ”efecte adverse serioase”.

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri, în contextul problemelor referitoare la vaccinul AstraZeneca, că s-ar fi vaccinat cu oricare dintre vaccinurile anti-COVID disponibile. Premierul nu i-a în considerare efectele adverse și decesele provocate de serul cu probleme și cataloghează totul ca atacuri politice, iar pe adversarii săi îi numește ”teroriști” pentru că ar încerca să stopeze activitatea Guvernului și campania de vaccinare.

În România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856.

Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate. Ele vor fi păstrate. În momentul în care vom avea o concluzie a EMA, vom decide ce se va întâmpla cu acest lot.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.