CIUCĂ A PLECAT, UDMR A FOST MARGINALIZAT – încotro merge Guvernul? – CRITICII.RO

2 min read
CIUCĂ A PLECAT, UDMR A FOST MARGINALIZAT  – încotro merge Guvernul? – CRITICII.RO

Nicolae Ciucă a demisionat luni, iar rotativa guvernamentală urmează să aibă loc săptămâna aceasta. Consultările au loc marți, de la ora 12.00 între liderii PDS și PNL împreună cu minoritățile, iar UDMR a fost chemat separat, de la ora 12.30.

Înlocuirea premierului liberal cu unul social-democrat poate aduce atât dezavantaje, cât și avantaje pentru ambele formațiuni politice. În schimb, liderii UDMR ar trebui să își facă griji, deoarece marginalizarea partidului ar putea fi un semn că ar părăsi coaliția de guvernare.

Actualul ministru al justiției, Cătălin Predoiu (PNL), a fost desemnat premier interimar după demisia lui Nicolae Ciucă. Acesta va ocupa poziția până la numirea unui prim-ministru cu puteri depline.

Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială: ”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru.

În temeiul prevederilor constituționale, Președintele României a luat act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de Prim-ministru al Guvernului României.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern”.

Pe de altă parte, telenovela rotativei continuă, iar Marcel Ciolacu are șanse mari de a fi desemnat premier în timpul ședinței de marți, 13 iunie, atunci când Iohannis se va consulta cu partidele parlamentare. 

”Dacă voi fi desemnat premier, voi avea o întâlnire cu Kelemen Hunor. Îmi doresc UDMR la guvernare” a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD spune că își dorește prezența UDMR în viitorul Executiv. Ciolacu a subliniat că, la formarea noului Cabinet, este important să se ia în considerare performanțele miniștrilor. I-a menționat în special pe ministrul Fondurilor Europene și pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ca exemple de miniștri care au obținut rezultate remarcabile.

”În acest moment, am intrat într-o altă logică instituțională. Domnul prim ministru Nicolae Ciucă s-a dus să-și depună mandatul la președintele României. Președintele României ne va chema la consultări, va exista un premier desemnat.

Cu certitudine, dacă eu voi fi persoana desemnată ca și prim ministru o să am o întâlnire cu domnul Kelemen Hunor, după acea desemnare, împreună cu domnul Nicolae Ciucă”, a spus Ciolacu, susținând că își dorește ca UDMR să rămână la guvernare.

”Avem unele performanțe ale unor miniștri. Nu pot să fac abstracție în privința unor minister, Ministerul Transporturilor și Ministerul Fondurilor Europene. Sorin Grindeanu a reușit o performanță unică post-decembristă prin cele 30 de miliarde atrase”, a mai punctat Ciolacu.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.