Culturi întregi de legume distruse de melcii care s-au înmulțit excesiv

2 min read
Culturi întregi de legume distruse de melcii care s-au înmulțit excesiv

Angelica Lefter
– 14 iunie 2023 13:23

Invazie de melci în mai multe localități din județul Golj (foto: pandurul.ro)

Melcii au distrus culturile de legume din mai multe gospodării. Agricultorii din mai multe comune gorjene sunt terorizați de melcii fără cochilie care le-au retezat răsadurile și spun că nu mai fac față cestui fenomen care îi lasă fără hrană.
Legumicultorii din județul Gorj se plâng de faptul că toate răsadurile pe care le pun în pământ ”dispar” în doar câteva zile, sau chiar peste noapte. Oamenii se simt neputincioși și spun că au dat bani grei pe răsaduri, iar grădinile lor sunt aproape în totalitate distruse, potrivit pandurul.ro.”Este ceva incredibil cu melcii aceștia. Aproape că sunt la un pas să nu mai pun în pământ castraveți, dovlecei, fasole sau ardei. Am cumpărat răsaduri de trei ori până acum. De fiecare dată au fost mâncate de melci până au rămas doar ca niște bețe înfipte în sol. Ajung să cred că ies mult mai în avantaj să cumpăr legume la toamnă decât să mai scot bani din buzunar acum, pentru alte răsaduri. Este o muncă fără rost și o cheltuială considerabilă”, s-a plâns un localnic din comuna Scoarța.Invazie de melci în grădinile legumicultorilor gorjeni (foto: youtube.com)
Grădinile și spațiile verzi, invadate de melcii care au apărut după ploaie
Situații similare s-au petrecut și în alte localități din județul Gorj, ca urmare a ploilor care au determinat melcii să se înmulțească excesiv.”Am pus în pământ și răsaduri și semințe de diverse legume. Până acum, am în grădină doar ceapă, restul au fost mâncate de melci. Mai vedeai și în alți ani melci sau alți dăunători, dar anul acesta este dezastruos. Răsadurile pe care le-am plantat seara au dispărut, pur și simplu, peste noapte. Au rămas, doar pe alocuri, tijele. La fel s-a întâmplat în cazul semințelor puse în pământ. Nici nu au răsărit bine plantele că au și fost mâncate de melci”, a spus și Mariana, o localnică din comuna Săcelu.Melcii au invadat și spațiile verzi din orașe. În muncipiul Târgu Jiu aleile și parcurile sunt pline de melci care apar după ploaie.

Melcii nu sunt doar dușmanii legumelor, ci pot ataca chiar și culturile de grâu, așa cum s-a mai întâmplat în trecut.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.