Curtea constituțională spaniolă: Abuz. Guvernul a încălcat libertățile cetățenilor pe timpul pandemiei. Starea de urgență, neconstituțională

2 min read
Curtea constituțională spaniolă: Abuz. Guvernul a încălcat libertățile cetățenilor pe timpul pandemiei. Starea de urgență, neconstituțională

Distribuie acest articol!

Curtea Constituţională spaniolă a hotărât că starea de urgență din primul val al pandemiei de COVID-19 de anul trecut a fost neconstituţională. Guvernul a comis un abuz, când a decis să suspende emporar libertăţile civile, izolându-i la domiciliu pe aproape toţi spaniolii şi închizând toate activităţile cu excepţia celor esenţiale, titrează BBC.
Curtea Constituţională a anunţat într-un comunicat că a anulat cu o majoritate simplă unele articole ale decretului privind starea de urgenţă legate de circulaţia liberă a cetăţenilor. Verdictul complet urmează să fie dat publicităţii în câteva zile. Invalidând decretul de instituire a stării de urgenţă, decretul deschide uşa către anularea amenzilor pentru încălcarea restricţiilor impuse în perioada de lockdown.
Decizia Curţii a venit ca răspuns la o petiţie depusă de partidul de extremă dreapta Vox, care a argumentat că măsurile au fost prea dure şi că au reprezentat mai degrabă o suspendare, decât o limitare a libertăţilor civile.
Vox a argumentat că restricţiile ar fi necesitat instituirea unei “stări excepţionale”, care este cu un nivel peste starea de urgenţă şi necesită aprobarea parlamentului nu doar undă verde din partea cabinetului.
În timpul primului val de infectări cu COVID-19, Spania a impus unul dintre cele mai stricte lockdown-uri din Europa, permiţându-le oamenilor să iasă din casă numai pentru a merge la serviciu, pentru a face cumpărături de strictă necesitate sau pentru a merge la spital sau la farmacie, notează Reuters.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.