Dan Tanasă: Activitatea DNA Târgu Mureș este aproape inexistentă

2 min read
Dan Tănasă: Klaus Iohannis trebuie suspendat! Din președinte a devenit bufon

Bilanțul activității DNA Târgu Mureș lasă de dorit, consideră Dan Tanasă, în condițiile în care în anul 2020 a fost întocmit un singur rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat persoană fizică, în timp ce în anul 2019 nu a fost întocmit niciunul. Deputatul AUR a sesizat Ministerul Justiției cu privire la această situație.

Având în vedere bilanțul activității Direcției Naționale Anticorupție din ultimii ani și prezentarea datelor statistice în acest sens, este important de subliniat activitatea structurilor teritoriale din județul Mureș, respectiv performanțele dar și aspectele care ar putea fi îmbunătățite.

         Nu putem să nu observăm faptul că în anul 2020, la nivelul Serviciului Teritorial Târgu Mureș al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost întocmit un singur rechizitoriu prin care s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat persoană fizică, în timp ce în anul 2019 nu a fost întocmit niciunul.        

         DNA Targu Mures a indicat așadar faptul că în 2020 a fost trimis în judecată un singur inculpat prin rechizitoriu, fiind pronunțate în schimb hotărâri definitive privind achitarea a 12 inculpati. Rezultă așadar o rată de achitări pentru 2020 de 1200%. Cu toate că această rată ar fi mai mică dacă luăm în calcul și cele 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției încheiate, pe lângă inculpatul trimis în judecată prin rechizitoriu, ar rezulta astfel o rată de achitări de asemenea considerabilă, respectiv de 400%.

         De altfel, din punct de vedere al activității serviciilor teritoriale, în județul Mureș se înregistrează aproape la fiecare bilanț anual cele mai slabe activități. Cu toate că în spațiul public apar în mod constant informații și stări de fapt care implică fapte de corupție în cadrul instituțiilor publice din acest județ, nu se observă o intensificare a luptei anticorupție.

         Drept urmare, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum evaluează Ministerul Justiției activitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție în județul Mureș?
  2. Care sunt cauzele acestor statistici îngrijorătoare cu privire la rezultatele obținute de către procurorii anticorupție în județul Mureș și în municipiul Târgu Mureș?
  3. Care sunt măsurile vizate respectiv care este strategia pe care Ministerul Justiției dorește să o abordeze pentru a îmbunătăți activitatea structurilor teritoriale ale DNA, în special în județul Mureș?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.