Dan Tanasă (AUR):  De la instalarea Guvernului Ciucă, numărul de secretari de stat și sub-secretari de stat a crescut 

3 min read

Deputatul AUR Dan Tanasă afirmă că, de la instalarea Guvernului Ciucă, numărul de secretari de stat și sub-secretari de stat, a crescut foarte mult. Într-o sesizare din luna martie, acesta a atras atenția premierului Nicolae Ciucă asupra faptului că eforturilor ar trebui făcute în sens invers, în acel al reducerii aparatului administrativ.

Guvernul României este cel mai numeros cabinet ministerial, comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene și are peste 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010! Promisiunile guvernanților că vom avea un aparat guvernamental mai mic au eșuat demult! De curând, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, domnul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru presă cercul vicios al puterii  favorabil clientelei de partid. „Secretarii de stat ar trebui să fie specialiști în anumite domenii”, dar, de fapt, numirile sunt politice, iar secretarii de stat sunt strâns legați de organizațiile județene ale partidelor din care provin. Presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face concesii. Când la mijloc e o coaliție de partide mari, nevoia de multe posturi, ca să mulțumești pe toată lumea, crește. Așa se explică de ce, deși la început de mandat legea permite un anumit număr de secretari de stat, la final sunt mult mai mulți. Guvernul se umflă. ”

         De la instalarea Guvernului Ciucă, numărul de secretari de stat și sub-secretari de stat a crescut  foarte mult.

În 2010,  premierul de la acea vreme, Emil Boc a început reforma administrativă motivat de criza financiară prin care a trecut țara noastră, dar și întreaga Uniune Europeană: din 100 de secretari de stat, mai rămâneau 50! În 2016, România avea 70 de secretari de stat, la care se mai adăugau 25 de șefi de instituții subordonate cu rang de secretar de stat, iar în 2018, numărul acestora ajunsese deja la 135. În martie 2023, reporterii Europa Liberă au concluzionat că sunt peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea altor autorități care au și ele rang de secretar de stat. 

Numirile pe bandă rulantă din ultimele luni arată că oficialii de la Palatul Victoria nu au nici o jenă să modifice organigramele instituțiilor pentru a face loc clienților de partid. Problema este că legea nu impune nici o restricție când vine vorba despre accesul la demnitatea de secretar de stat, nu se cere nici măcar expertiză pe domeniul pe care urmează să fii numit. În alte state membre ale UE, funcţiile din administraţia publică solicită personal calificat, care poate fi obţinut doar prin formări preliminare şi formări în cadrul serviciului, nu recomandarea unui partid! În general, numirile se fac după examinarea dosarului de către o comisie specializată.     

         Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb, cum este posibil ca Guvernul României pe care îl conduceți de mai mult de un an, să aibă un număr atât de mare de ministere și de demnitari aleși în funcțiile de secretari de stat, sub-secretari de stat și alte funcții asimilate acestora din conducerea autorităților centrale?

Ați semnat pentru numirea acestora, deci răspundeți-ne cine citește CV-urile acestor demnitari ai statului român, cine filtrează aceste numiri?

De ce nu face România un efort pentru a limita acest număr impresionant al numirilor în funcții de răspundere? Performanţele acestor demnitari sunt evaluate? La ce perioadă de timp și de către cine?

Secretariatul General al Guvernului are în organigramă secretari de stat care ar trebui să se ocupe de macro-politici pe anumite domenii și să asigure legătura cu ministerele.  Când se va produce schimbarea unor miniștri, cu alții de la celălalt partid, ca urmare al protocolului pe care l-ați semnat la formarea coaliției de guvernare, ce se va întâmpla cu sutele secretari de stat numiți de Dumneavoastră sau cu membrii Guvernului? România va pierde timp din nou pe negocieri nesfârșite pentru menținerea acestora în funcții?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.