Dan Tănasă (AUR): România, țara care taxează suplimentar firmele mici, dar nu se atinge de multinaționale
2 min readDan Tănasă i-a adresat prim-ministrului Nicolae Ciucă o interpelare privind taxarea suplimentară a marilor companii, în contextul în care coaliția de guvernarea a adus în discuție introducerea „taxei de solidaritate” pentru multinaționalele cu cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de euro.
Politicienii aflați la guvernare, sub comanda dumneavoastră, au vorbit despre taxarea suplimentară a marilor companii multinaționale, dar au ajuns să pună la plată microîntreprinderile românești. Patronii de firme mici și mijlocii din Consiliul Național al IMM s-au opus ferm trecerii forțate la impozitul pe profit de 16% a micro companiilor care au cifră de afaceri de peste 500.000 de euro.
„Deși se vorbea despre introducerea așa-numitei <<taxe de solidaritate>> aplicată multinaționalelor, s-a ajuns în situația în care microîntreprinderile să plătească” – s-a transmis într-un comunicat al CNIPMMR. Statul va pierde bani la buget prin trecerea microîntreprinderilor cu cifra de afaceri peste 500.000 de euro de la impozit pe venit (de 1% sau 3%) la impozit de 16% pe profit – consideră Consiliul IMM. „CNIPMMR se opune ferm schimbării regimului de impozitare a microîntreprinderilor, își exprima susținerea pentru păstrarea sistemului actual de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor și trage un semnal de alarmă asupra riscului ieșirii de pe piață a unor microîntreprinderi” – declară patronii grupați în CNIPMMR.
În același timp, de la Bruxelles, domnul președinte Klaus Werner Iohannis, a declarat că „suprataxarea marilor companii nu cred că este nici necesară, nici utilă, nici corectă. Nu vor fi majorate taxe și impozite și nu vor fi introduse altele noi”. Dacă s-a dat această comandă, s-a renunțat la discursul prin care multinaționalele trebuie taxate pe cifra de afaceri și nu pe profitul mic declarat în România, atunci s-a renunțat și la impozitarea microîntreprinderilor în cadrul ultimei ordonanțe de urgență promovate de actualul Guvern.
Domnule Prim Ministru, avem nevoie de bani la Bugetul de stat, prin urmare, vă rog să îmi specificați ce masuri veți lua, astfel încât să fie impozitate corect marile companii care își desfășoară activitatea în România și exportă profitul prin metode pe care la ei, în țările lor, nu ar îndrăzni să le folosească!