Dan Tanasă, întrebare pentru Ministerul Muncii: Ce impact a avut promulgarea Legii prestatorului casnic?
2 min readDeputatul Dan Tanasă (AUR) solicită Ministerului Muncii să transmită ce impact a avut promulgarea Legii prestatorului casnic (Legea nr. 111/2022) – cadrul legal în baza căruia persoanele fizice pot desfășura activități casnice în schimbul unei remunerații acordate sub formă de tichete de activități casnice.
În anul 2022 a fost promulgată legea prin care bonele și menajerele din România sunt plătite cu tichete de 15 lei pentru munca prestată. Legea ar fi trebuit să oprească munca la negru și să le ofere prestatorilor posibilitatea de a beneficia de asigurări de sănătate, însă sistemul este destul de complicat.
Calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică. Suma netă care revine prestatorului casnic pentru un tichet de muncă de 15 lei: 11,88 lei (ceea ce reprezintă 79,2% din valoarea nominală a tichetului de muncă). Restul de 20,8% din valoarea nominală a tichetului de muncă reprezintă contribuții și impozit.
Activitatea casnică este definită, potrivit proiectului, ca fiind activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.
În scopul aplicării dispoziţiilor legii, Ministerul Muncii anunța la acea dată că urmează să înfiinţeze, până la data de 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice. Aceasta ar trebui să fie accesibilă on-line şi/sau prin intermediul unei aplicaţii mobile, de pe orice dispozitiv.
În acest context, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Câți bani au fost alocați pentru acest proiect anul trecut și anul în curs?
- Din suma alocată, cât a fost accesată de către prestatorii de activități casnice din România?
- Care este impactul promulgării acestei legi, care este statistica efectuată de către Ministerul Muncii? Câte persoane au fost înregistrare ca fiind prestatoare de aceste servicii și cu cât s-a redus munca neînregistrată?
- Câte tichete au fost eliberate anul trecut și anul acesta în beneficiul prestatorilor de activități casnice?