Dan Tanasă: Parlamentul României nu va ratifica aderarea Serbiei la UE, dacă Serbia nu-și revizuiește politica de asimilare a românilor-vlahi
4 min readDeputatul AUR Dan Tanasă, președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse a Camerei Deputaților, a efectuat o vizită de lucru în Timoc, Serbia, unde s-a întâlnit cu reprezentanții comunității românești din această zonă. Tanasă a declarat că va informa Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul României cât și instituțiile europene despre faptul că Serbia încalcă drepturile identitare ale românilor-vlahilor, își dorește un parcurs european.
O delegație condusă de președintele Comisiei pentru egalitate de șanse a Camerei Deputaților, deputatul Dan Tănasă aflată în vizită de lucru la comunitatea românilor/vlahilor din Timoc, Serbia, a susținut miercuri 19 octombrie o conferință de presă la sediul Partiei Neamului Rumânesc din Serbia, conferință care a avut ca temă situația dramatică a acestei importante și numeroase comunități istorice românești.
În cadrul conferinței de presă prezidată de președintele Partiei Neamului Rumânesc, dr. Predrag Balașevic și în prezența președintelui asociației „Ariadnae Filum”, Zavișa Jurj s-au făcut numeroase declarații, precum cea a domnului Deputat Dan Tanasă.
Acesta a afirmat: „Vizita este una de documentare cu privire la respectarea drepturilor identitare ale românilor-vlahi din zonă și cu privire la dezastrul ecologic cu care se confruntă cetățenii de aici în raport cu compania chineză de minerit. În chestiunea respectării drepturilor identitare cred că partea sârbă cunoaște faptul că România respectă drepturile minorității sârbe din România, iar minoritatea sârbă are acces la finanțare generoasă, reprezentare parlamentară, acces la mass-media, cultură și religie fără nici o îngrădire pe teritoriul României.”
Dan Tanasă a transmis de asemenea: „Ne dorim așadar o bună înțelegere cu statul sârb și ne dorim reciprocitate ca aceleași drepturi de care beneficiază sârbii din România să beneficieze și românii-vlahi din Timoc. Ne-a fost semnalat faptul că pe lângă problemele identitare românii-vlahi din această zonă se confruntă cu o problemă deosebit de gravă, cu un dezastru ecologic care pune în pericol însăși existența biologică a acestor comunități de cetățeni sârbi, până la urma urmei, motiv pentru care în cursul zilei de astăzi vom face o deplasare în zonă pentru a vizita zonele afectate. Statul sârb asistă impasibil cum cetățenii săi sunt jefuiți de o companie privată, de asemenea, Statul sârb este incapabil să asigure respectarea dreptului la proprietate ai acestor cetățeni sârbi și români-vlahi din zonă și considerăm că atitudinea statului sârb în această chestiune este incompatibilă cu standardele europene cât și cu ideea de aderare la Uniunea Europeană. ”
Deputatul AUR de Mureș a afirmat că va informa Ministerul Afacerilor Externe, Parlamentul României cât și instituțiile europene despre această situație complet inacceptabilă deoarece este cunoscut faptul că Serbia își dorește un parcurs european însă situația de la fața locului este revoltătoare și acesta a garantat că se va asigura că atât autoritățile de la București cât și cele europene vor afla despre această situație.
„Parlamentul României nu va ratifica aderarea Serbiei la Uniunea Europeană dacă Serbia nu-și revizuiește politica de asimilare a românilor-vlahi. România și Serbia pot avea relații deosebite. Din acest motiv atragem atenția asupra respectării protocolului dintre România și Serbia din 2012 semnat la Bruxelles, în care Serbia s-a angajat ferm să acorde o serie întreagă de drepturi de care sârbii din România se bucură în acest moment însă din păcate Serbia nu-și respectă cuvântul dat și ceea ce a convenit să îndeplinească în materie de respectare a drepturilor minorităților naționale”, a afirmat deputatul Dan Tanasă.
Acesta a mai transmis: „Cerem retragerea imediată a ambasadorului României la Belgrad și a consulului român de la Zaicear pentru atitudinea pe care o au cei doi reprezentanți ai statului român în raport cu comunitatea de români-vlahi din Timoc dar și în raport cu acest dezastru ecologic pus la cale de această companie chinezească, care cu acordul statului sârb, pun în pericol existența fizică a oamenilor de aici. Românilor-vlahi de aici li se fură pământurile cu acordul tacit al statului sârb. Nu există nici o acoperire legală și nu se respectă nici o lege atunci când românii-vlahi sunt deposedați de pământurile lor. În acest sens, atitudinea ambasadorului și a consulului român sunt inacceptabile și transmitem pe această cale nemulțumirea Parlamentului României.”