Dan Tanasă(AUR) – Primarul municipiului Sfântu Gheorghe refuză să plătească amenzile. Se pare că ANAF îi execută doar pe românii de rând

3 min read
Dan Tănasă: Solicit Avocatului Poporului să îl demită pe adjunctul, Molnar Zsolt – 60m.ro

Dan Tanasă, deputat din partea partidului AUR, scoate la iveală un caz șocant în România. Domnul Antal Árpád András, în calitatea sa de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, refuză fără motiv să plătească sancțiunile contravenționale primite pe parcursul anilor 2018-2021. Se pare că ANAF îi execută doar pe românii de rând, deoarece în acest caz nu vrea să miște un deget.

Dan Tanasă a cerut explicații de la ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, pentru a cunoaște motivele pentru care primarul în cauză refuză să plătească, conform legii, sancțiunile primite, dar și refuzul Prefecturii Județului Covasna de a comunica aceste informații.

Întrucât una din datoriile civice de bază a oricărui cetățean o constituie plata contribuțiilor către stat dar mai ales a obligațiilor care izvorăsc din nerespectarea legii sub forma sancțiunilor contravenționale sau chiar penale, consider cu atât mai importantă respectarea acestor cerințe specifice societății moderne tocmai de către liderii aleși ai comunităților întrucât nimeni, nici chiar reprezentantul ales nu poate fi deasupra legii.

În acest sens, domnului Antal Árpád – András în calitatea sa de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, pe parcursul anilor 2018-2021 i s-au aplicat sancțiuni contravenționale, printre care amenzi în diferite cuantumuri. Acestea nu au fost plătite de către contravenient fiind contestate în instanță, unde s-au pronunțat sentințe definitive de obligare a achitării respectivelor amenzi. În situația neachitării de bună voie a acestor amenzi contravenționale, ele sunt ulterior comunicate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală(ANAF) pentru executare. Întrucât statul român este eludat în acest mod de plata sumelor aferente amenzilor contravenționale, am sesizat în data de 30 septembrie a.c. Instituța Prefectului Județul Covansa în temeiul Legii nr. 233/2002 și a Legii nr. 96/2006 asupra faptului că amenzile aplicate nu au fost achitate de contravenient, solicitând totodată în baza Legii nr. 544/2001 comunicarea următoarelor informații aferente perioadei 2018-2021: 1) Ce amenzi au fost aplicate primarului municipiului Sfântu Gheorghe; 2) Care dintre acestea au fost contestate în instanță și care dintre aceste procese mai sunt pe rol (cu indicarea numărului de dosarul); 3) Care dintre aceste procese sunt încheiate prin hotărâri judecătorești irevocabile și care dintre acestea au fost trimise la ANAF împreună cu sentință pentru executare și care nu.

Din păcate Prefectul Județului Covasna refuză comunicarea acestor informații sub pretextul că acestea ar constitui informații cu caracter personal. Însă realitatea este în mod evident cu totul alta, întrucât datele solicitate vizează activitatea unei instituții publice legate de sancționarea unei autorități publice. În speță nu este vorba despre comunicarea unor date legate de persoana fizică Antal Árpád – András ci despre activitatea Instituției Prefectului Județul Covansa raportat la sancționarea primarului municipiului Sfântu Gheorghe în calitatea sa de ales local care îndeplinește o funcție de autoritate publică.

Având în vedere aspectele menționate anterior, vă rog să îmi comunicați punctual:

1) Ce amenzi au fost aplicate primarului municipiului Sfântu Gheorghe;

2) Care dintre acestea au fost contestate în instanță și care dintre aceste procese mai sunt pe rol (cu indicarea numărului de dosar);

3) Care dintre aceste procese sunt încheiate prin hotărâri judecătorești irevocabile respectiv care dintre acestea au fost trimise la ANAF împreună cu sentință pentru executare și care nu;

4) Dacă dl. Prefect al Județului Covasna este îndreptățit să refuze comunicarea acestor informații de interes public.„, se arată în document depus de către Dan Tanasă la Ministerul Afacerilor Interne.

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.