De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

2 min read
De ce creierul unei mame se scurtcircuitează când copilul ei începe să plângă

Printr-un studiu din anul 2011, publicat în „Journal of Neuroendocrinology”, s-a explicat ce se întâmplă cu creierul mamelor în momentul în care își aud copiii plângând. Responsabil pentru această reacție este sistemul hormonal, care contribuie la pregătirea creierului femeilor pentru a deveni mame.
Pe de o parte, este vorba despre dopamină, ce acționează asupra creierului înainte de naștere, în timpul sarcinii. Pe de altă parte, oxitocina, care începe să fie secretată în momentul în care o mamă își pune copilul la sân, influențează semnificativ modul în care aceasta va reacționa când va auzi plânsetul bebelușului ei.

Oxitocina influențează creierul mamei
Oxitocina determină realizarea legăturii mamă-copil, conferind o stare de bine, ce este de fapt „răsplata” pe care o percepe creierul unei femei pentru că și-a purtat copilul în pântece. De asemenea, acest hormon este esențial și în procesul de alăptare.
Referitor la oxitocină, cei care au realizat studiul menționat au venit cu următoarea precizare: nivelul acesteia este diferit la fiecare femeie, fiind influențat de diferiți factori. De exemplu, femeile care au născut pe cale naturală se bucură de un nivel mai înalt al acesteia, prin comparație cu cele ce au născut prin cezariană.  Prin urmare, au spus oamenii de știință, creierul acestor femei poate reacționa mai intens la plânsetul copiilor. Efectul acesta poate fi vizibil și la 2-4 săptămâni de la naștere.
Alăptarea, rol important
Altă constatare a specialiștilor a fost că femeile ce alăptează au și ele o reacție mai puternică la plânsetul copiilor decât acelea ce nu au reușit în acest demers. Explicația pentru acest fenomen a fost următoarea: nu înseamnă că femeile ce nu au putut alăpta sunt mame mai puțin „bune”, ci pur și simplu nivelul de oxitocină din corpul lor este diferit, ca urmare a procesului de alăptare. 

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.