În sectorul public se câștigă 8.500 lei în medie, cu 60% peste nivelul din privat, cea mai mare disproporție din UE. Înghețarea salariilor bugetarilor este „praf în ochi” dacă nu este continuată cu următoarele măsuri

3 min read
În sectorul public se câștigă 8.500 lei în medie, cu 60% peste nivelul din privat, cea mai mare disproporție din UE. Înghețarea salariilor bugetarilor este „praf în ochi” dacă nu este continuată cu următoarele măsuri

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Află mai multe

acum o ora
2021-01-02 09:40:00

Foto: Getty ImagesMăsurile economice anunțate de noul guvern în general sunt măsuri bune, dar două sunt incomplete, iar alte două lipsesc cu desăvârșire.Prima măsură anunțată: înghețarea salariilor din sectorul public la nivelul din 2020. Bună în prima fază, dar este o măsură tip „praf în ochi”, dacă nu este continuată cu următoarele măsuri: (1) un audit care să evidențieze cei care stau la stat și nici măcar nu vin la locul de muncă;(2) disponibilizarea tuturor celor angajați pe nepotisme care „plimbă hârtii”; (3) în acest an să fie eliminate sporurile aberante (exemplu: spor de limbi străine, care este solicitat în fișa postului) și să implementeze un sistem de plată variabilă, bonus de 25% – 30% din salariul lunar plătit în funcție de performanța evaluată lunar (exact ca în privat, cu obiective anuale etc.); (4) pe termen mediu (2021-2024) să vedem o viziune modernă, prin digitalizarea administrației publice și reducerea aparatului public cu cel puțin 5% în fiecare din următorii cinci ani.
În condițiile în care în sectorul public se câștigă 8.500 RON în medie, cu 60% peste nivelul din privat (cea mai mare disproporție din UE, unde raportul mediu este 16%), salariile din sectorul public reprezintă aproximativ 10% din PIB, înghețarea salariilor nu este suficientă! Ce este foarte bine în ce privește măsurile anunțate de guvern? Continuarea granturilor pentru accesul companiilor la finanțare (toate programele gestionate excelent de FGCIMM), programul de muncă flexibil și șomajul tehnic acolo unde este justificat, implementarea urgentă a compensărilor pierderilor din HoReCa, prelungirea rambursării TVA fără control detaliat. Virusul a intrat brusc în viața noastră, dar se va retrage lent. Măsurile pentru sprijinirea economiei trebuie să urmeze același ritm.Ce mai trebuie nuanțat / clarificat? Condițiile pentru prelungirea opțiunii de înghețare a rambursării creditelor – nu trebuie subvenționată insolvabilitatea / intenția rea din partea debitorilor.Ce nu este inclus (și consider că trebuie)?(1) Lansarea unui program național pentru sprijinirea startup-urilor – granturi nerambursabile -, deci regândirea StartUp Nation, cu modificări esențiale: aliniere interes stat-acționar prin injectarea graduală de lichiditate pe măsură ce antreprenorul execută planul de afaceri promis; cofinanțare antreprenor minimum 10% și perioada de blocaj (interzicerea vânzării afacerii în următorii 5 ani, ori reușești ori mori cu afacerea de gât = insolvență) (2) Stimulente fiscale pentru companiile care creează noi locuri de muncă în primele 6 luni. Avem nevoie de noi companii și locuri de muncă pentru reducerea șomajului, regenerarea mediului de business și creșterea puterii de cumpărare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Subiecte din acest articol

Îți recomandăm

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune –

 » sursa: www.republica.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.