De ce protestele AUR pun presiune și schimbă poziția Austriei pe problema Schengen – CRITICII.RO

3 min read
De ce protestele AUR pun presiune și schimbă poziția Austriei pe problema Schengen – CRITICII.RO

La ultimul summit pe justiție Austria și Olanda și-au folosit dreptul de veto pentru a bloca accesul României și Bulgariei în Schengen, spațiul de liberă circulație economică.

Și Suedia avea o poziție similară, dar având în vedere cererea de aderare la NATO, acolo unde România și Bulgaria își pot exercita dreptul de veto, aceasta și-a schimbat poziția.

Ce este Schengen și când trebuia noi să beneficiem de acest drept?

Schengen reprezintă un spațiu de liberă circulație a mărfurilor în interiorul Europei fără a mai fi nevoie de controale vamale.

Practic tirurile încărcate cu produse se pot plimba dintr-un loc în altul fără a mai exista granițe fizice și puncte de control.

Tocmai de aceea țările aflate la marginea acestui spațiu au un rol deosebit deoarece controlează granițele Europei și orice intră prin aceste granițe poate ajunge oriunde în Europa.

România a intrat în NATO în anul 2004 iar în anul 2006 am intrat în Uniunea Europeană.

Înțelegerea existentă la acel moment lăsa României 5 ani pentru a putea implementa reformele necesare și investițiile care să permită acest lucru. România și-a îndeplinit aceste condiții tehnice în termenele asumate.

Cu toate acestea la fiecare summit pe justiție au existat state care s-au opus intrării României în Schengen fără a oferi justificări serioase.

Suedia și Olanda au vorbit spre exemplu despre corupție și infracționalitatea exportată de către România. Însă aceasta este o problemă comună a Europei și nu are nici o legătură cu granițele. Aceste state susțin, pe bună dreptate, ca România nu a făcut nimic pentru a reduce rețelele infracționale organizate care fac cerșetorie, trafic de persoane, trafic de droguri și, mai nou, trafic de arme.

Austria vorbește despre o altă problemă dar care nu are legătură cu România: numărul în creștere al emigranților. Dar România nu este poarta de intrare în Europa a acestora. Majoritatea emigranților vin dinspre Africa de Nord, pe vase improvizate prin Marea Mediterană.

Emigrația nu vine prin estul Europei, Emigrația vine dinspre sudul Europei.

Deci poziția Austriei este în realitate doar o scuză neplauzibilă, interesele fiind de altă natură.

Politicienii români preferă să nu fim în Schengen

Însă vina principală a faptului că nu suntem în Schengen aparține guvernelor care s-au aflat la conducerea României și mai puțin în afara țării.

ÎN mandatele lui Klaus Iohannis România nu a mai avut politică externă. Diplomația Română este condusă de către președintele țării și principalul nostru obiectiv trebuia să fie intrarea în Schengen.

ori Klaus Iohannis și ministerul de externe nu au întreprins practic nici o activitate în ultimii 8 ani care să schimbe situația existentă.

să aștepți să vină summitul, să fii iar refuzat și tu să nu întreprinzi nici o măsură, arată calitatea slabă a funcției prezidențiale și a aparatului diplomatic.

Dar partidele de la București preferă situația existentă deoarece traficul de frontieră este astăzi controlat de persoane numite politic din interiorul partidelor politice.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.