De ce s-au mai dat mii de euro pe toaletele inteligente dacă tot nu pot fi folosite ? – CRITICII.RO

Toaletele inteligente, a căror achiziție a costat mii de euro, au fost scoase din funcțiune și sigilate cu o folie neagră fiindcă Primăria Capitalei nu și-a mai permis să achite serviciile de întreținere și mentenanță ale acestora.

Mă întreb, în momentul în care au fost cumpărate aceste toalete smart, nu a calculat nimeni costurile de mentenanță? Firma care a montat toaletele a asigura timp de doi ani mentenanța gratuit. După ce a expirat contractul de mentenanță și întreținere, Primăria Capitalei și-a dat seama că nu-și permite întreținerea celor 500 de toalete inteligente cumpărate. Suma nu e deloc mică. Mentenanța unei singure toalete inteligente costă municipalitatea 134 de lei pe zi, fără TVA, respectiv 13,500 de euro/an.

Ca la noi la nimeni

Numai la noi se poate întâmpla așa ceva, să dai mii de euro pe o toaletă și să nu-ți permiți întreținerea ei. Ce soluție s-a găsit? Pur și simplu toaletele au fost înfășurate cu o folie neagră din plastic și scoase din uz. Și stau așa din vara anului trecut.

Toaleta de pe Bulevardul Magheru acoperită cu folie neagră

N-ar fi fost mai simplu să fie cumpărate mai puține toalete și să acestea să fie funcționale. Ce rost are să se fi dat sute de euro pe o toaletă inteligentă care acum e înfășurată într-o folie de plastic și nu poate fi folosită?

Totuși, mă întreb, ca simplu cetățean, dacă tot se presupune că toaleta este inteligentă și se curăță singură, de ce mai e nevoie de o mentenanță costisitoare? N-ar trebui să fie doar o firmă care să o verifice în momentul în care ceva s-a defectat, iar acest lucru să se întâmple de câteva ori pe lună. Cum poate costa 13,500 de euro/an pentru întreținerea unei astfel de toalete?

Însă nimic nu mai miră în țărișoara noastră, în Pitești s-au cheltuit 400.000 de euro pentru achiziționarea unei singure toalete inteligente. Clasamentul este urmat de Alba Iulia, unde o toaletă inteligentă a costat 370.000 de euro, toaletă din comuna Suceviţa a costat 200.000 euro şi cea din zona centrală a orașului Huedin a fost 120.000 euro.

Situație în lume

În orașele lumii, precum Budapesta și New-York, se percepe o taxă modică pentru folosire toaletelor inteligente. Din acești bani se acoperă mentenanța, care poate ajunge în New-York între 200.000 și 500.000 de dolari pe an.În Budapesta, doar montarea unei astfel de toalete smart costă în jur de 50.000 de dolari. Bine că noi le-am montat și apoi le-am acoperit cu o folie de plastic și le-am scos din uz, că așa se rezolvă lucrurile în țara noastră.

 » sursa: www.CRITICII.ro