De la 1 martie cresc indemnizațiile și alocațiile. Iată ce valori vor avea

2 min read
De la 1 martie cresc indemnizațiile și alocațiile. Iată ce valori vor avea

Indicatorul social de referință se va actualiza anual
Înainte de a afla cum indicatorul social de referință influențează creșterea indemnizațiilor și a alocațiilor care va avea loc de la 1 martie, trebuie să știi la ce se referă acest indicator. Astfel, indicatorul social de referință (ISR) constituie o unitate exprimată în lei, în funcție de care se fixează prestațiile bănești care sunt suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, care sunt acordate în mai multe scopuri, cum ar fi:

Pentru protejarea persoanelor din sistemul asigurărilor pentru șomaj
Pentru ca anumite categorii de persoane să fie stimulate să se încadreze în muncă
Pentru angajatori, astfel încât aceștia să angajeze persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

În funcție de acest indicator se calculează, de pildă, alocațiile pentru copii, venitul minim garantat, indemnizația pentru creșterea copilului etc.

Întrucât în vara anului 2021 a fost adoptată Legea nr.225 (Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă), în fiecare an urmează ca valoarea indicatorului social de referință să se actualizeze automat în luna martie. Conform informațiilor furnizate de „Adevărul”, valoarea acestui indicator se va actualiza cu rata medie a inflației din anul precedent (rata medie a inflației din fiecare an este comunicată de Institutul Național de Statistică). Dacă rata medie a inflației are valoare negativă, indicatorul social de referință nu se va modifica, păstrându-și ultima valoare. 
În contextul în care datele provenite de la Institutul Național de Statistică arată că anul trecut rata inflației a fost de 5,1%, creșterea indemnizațiilor și a alocațiilor de la 1 martie va fi influențată de creșterea cuantumului ISR de la 500 lei (cât este în momentul de față) la 525 lei. 
Se majorează alocația pentru susținerea familiei
Acest tip de alocație este prevăzut în Legea nr.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.