Dorinel Cosma (AUR) cere explicații din partea Guvernului: De ce mai cumpără România doze de vaccin anti-Covid-19?

2 min read

Senatorul AUR Dorinel Cosma solicită autorităților să transmită detalii privind renegocierea contractelor privind achiziționarea de vaccinuri anti-COVID, în condițiile în care România încă mai cumpără doze de vaccin, deși pandemia s-a încheiat. În acest sens, Cosma a transmis o solicitare către Ministerul de Finanțe, cel al Sănătății și al Afacerilor Externe.

Sursele oficiale cu privire la evoluția cazurilor de COVID-19, oferite de către Asociația Code for Romania, partener cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, arată faptul că 2.606.660 de persoane au fost declarate vindecate, 8.122.255 milioane de persoane imunizate și că au fost administrate 16.737.312 de doze de vaccin.

În contextul prezentat mai sus și al semnelor că pandemia se diminuează, România încă mai achiziționează vaccinurile împotriva COVID-19, potrivit contractelor de achiziționare. Astfel, impactul bugetar este și va fi substanțial. Milioane de doze achiziționate de România, depășind de două ori populația țării au expirat și au fost distruse, o risipă de resurse publice ce nu va putea fi ușor justificată.

În aceste condiții, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

  1. România a cumpărat, practic, suficiente doze de vaccin pentru ca, la nevoie și în eventualitatea prelungirii pandemiei, fiecare persoană să poată face schema completă. Astfel, câte doze de vaccin mai are România de achiziționat în urma consultărilor cu Comisia Europeană?
  2. Câte doze au fost distruse până în momentul de față din cauza expirării perioadei de valabilitate și care este suma risipită din banii publici?
  3. În temeiul căror studii sau cercetări științifice s-a luat decizia de a comanda peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID?
  4. Când vor începe negocierile cu Comisia Europeană pentru renunțarea la achiziția de vaccinuri anti-COVID?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.