Dumitrina Mitrea (AUR) a solicitat Ministerului Investițiilor clarificări asupra înlocuirii plafonului  de 9,4 % din PIB pentru pensii

2 min read

Deputata AUR Dumitrina Mitrea (AUR) a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene clarificări asupra înlocuirii plafonului  de 9,4 % din PIB pentru pensii. Solicitarea vine ca urmare a întrevederii avute de către ministrul Ioan Boloș cu directorul general SG RECOVER, Celine Gauer, în care s-a discutat despre modificarea PNRR.

În cadrul unei întrevederi ce ați avut-o cu doamna Celine Gauer, DG Task-force Recovery, pe tema modificării PNRR, au fost discutate investiţiile ce urmează să fie parte din plan, printre care şi condiţiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale şi a reformei sistemului public de pensii. În acest sens, Comisia Europeană a manifestat o deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiţionând viitoarele discuţii de implementarea celor două reforme.

Doresc să reamintesc faptul că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi şi pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităţilor. Parametrii formulei vor fi aleşi cu atenţie, în aşa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depăşească 9,4% din PIB.

           Ținând cont de aspectele mai sus menționate vă solicit să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Ce modificări a solicitat România, având în vedere deschiderea posibilității negocierii PNRR, însoțită de termenul de depunere a cererilor până pe 30 aprilie?
  2. A solicitat România, efectiv, renegocierea procentului de 9,4% alocat pensiilor, dar și modificarea jalonului care se referă la pensii speciale?
  3. Dacă s-a solicitat renegocierea procentului de 9,4 % alocat pensiilor, care sunt condițiile Comisiei Europene în acest sens?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.