Elis Pavaje mizează pe sustenabilitate prin reciclare, economisind până la 12% din resursele naturale
2 min read În acest moment, compania economisește până la 12% din reciclarea betonului rezultat din producție, iar proporția de materiale reciclate este în creștere.
Reciclarea produselor din beton nu este o idee nouă și devine din ce în ce mai importantă datorită potențialului mare de reducere emisiilor de CO2 și de economisire a resurselor valoroase.
Domeniul construcțiilor produce o cantitate enormă de deșeuri. În fiecare an, în lume sunt produse milioane de tone de beton din renovări. Clădiri care nu mai corespund din punct de vedere al siguranței, drumuri, alei din beton sparte și nepracticabile. Molozul încarcă gropile de gunoi sau ajunge în șanțuri din zone izolate.
Premisele valorificării lui sunt deja stabilite, iar Elis Pavaje a investit în procese prin care să îl valorifice ca o resursă viabilă. O mare parte din moloz ajunge ca substrat în construcția drumurilor, asigurând stabilitatea infrastructurii.
Refolosirea deșeurilor din construcții poate aduce o valoare adăugată enormă pentru mediu. Cu cât e mai mică distanța dintre șantierul de demolare și locul de refolosire, cu atât se economisește mai mult, nu doar din materiile prime, ci și din transport.
O soluție mai recentă pentru refolosirea betonului este concasarea și reintroducerea în procesul de producție. Pavelele din beton reciclat trec printr-un control al calității prin care se stabilește potențialul lor de a fi reciclate. Pavelele din beton reciclat trebuie să își dovedească calitatea într-un laborator de teste. Sortarea arată dacă sunt respectate valorile limită admise pentru impurități, caz în care stabilitatea produselor ar fi pusă în pericol. Betonul concasat se amestecă cu nisip, apă și ciment pentru a forma produse noi din beton. Prelucrarea este aceeași ca la betonul convențional.
Pavajul ecologic din materiale reciclabile este o alternativă economică care se aliniază normelor europene.
„În calitate de jucător important în industrie,