FAMILIE, PRIETENI, CUNOȘTINȚE – CRITICII.RO

3 min read
FAMILIE, PRIETENI, CUNOȘTINȚE – CRITICII.RO

O știți pe Ligia Deca? Este noul Ministru al Educației. Daca vă întrebați ce competențe o recomandă pentru aceasta poziție, răspunsul este unul simplu: este protejata Președintelui Klaus Iohannis. Înainte de a fi consilieră la Cotroceni vreme de șapte ani, cv-ul ei este gol.

Încrengătura este mare: familie, prieteni, cunoștinte. De exemplu, sora. Aceasta are o firmă inclusă în PNRR. Asociată pe firmă cu un angajat de la Senat, declarat incompatibil de către ANI. Firma mai deține un brevet de invenție de la un fost apropiat al Elenei Udrea care este menționat în Panama Papers și se bucură de sprijin parlamentar din partea Alinei Gorghiu, o altă protejată a președintelui Iohannis.

Sora se numește Gabriela Mirela Deca. Cele două surori au fost asociate în firma Ligia și Diana Management SRL, firmă cu un singur angajat: Mihai Hîj, partenerul de viață al ministrului. Gabriela Mirela Deca a avut sau încă are mai multe afaceri. Este asociată cu un magnat din Constanța, Ion Calenic în Energ Eficient SRL. A avut participații și la Terra Natural Proiect. A fost unic asociat la o firmă de asigurări – Mis Asig Agent de Asigurare SRL și a deținut 20% din Biocomp Mixt.

Și cum tot este la modă să faci bani din energie și gaze, Terra Natural Proiect a avut ca obiect de activitate Producția, transportul și distribuția energiei electrice. Același obiect de activitate a fost adăugat în 2021 și la firma Energ Eficient Serv. Cea mai interesantă companie deținută de Mirela Deca este President Energy Grup. Aceasta a suferit o modificare a obiectului de activitate în 2021 când i-a fost adăugat că obiect de activitate „fabricarea gazelor”.

Fară o activitate prea energică, President Energy Grup SRL a semnat un memorandum cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice. Scopul este susținerea de „proiecte avantajoase și de a dezvolta noi direcții de cooperare în domeniul utilizării deșeurilor ca materie primă pentru producerea energiei verzi. S-a depus o Fișă de Reforme și Investiții ca și propunere în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență”.

De asemenea, firma deținută de Mirela Deca, sora ministrului Educației primea o licență pentru invenția familiei Frâncu. Costin Marian Frâncu este un nume care apare în multe afaceri care au ridicat semne de întrebare. Amintim doar câteva: În perioada în care Elena Udrea era ministrul Dezvoltării, firmele lui Frâncu au construit telegondolele din Sinaia și Mamaia. Tot firmele lui Frâncu au fost implicate și în construcția telefericului de la Piatra Neamț unde Elena Udrea a ajuns să candideze pentru parlament. De asemenea, în cadrul licitației pentru pârtia olimpică din Borșa , apare numele lui Frâncu. Același personaj care a fost implicat la finele anilor 90, în falimentarea Uzinelor ARO de la Câmpulung.

Scandalul Panama Papers este alt scandal în care apare acest nume. În 2016 au fost publicate peste 11 milioane de documente cu afaceriști, oameni politici și infractori care își ascundeau banii în Panama pentru a scăpa de impozite sau pentru a disimula venituri ilicite.

 » sursa: www.CRITICII.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.