Febra de la dinți: cum să îți dai seama dacă bebelușul se confruntă cu erupția dentară sau are alte afecțiuni
2 min readIată tot ce trebuie să știi despre febra de la dinți și cum îți dai seama dacă bebe se confruntă cu erupția dentară sau cu alte afecțiuni!
Dinții de lapte la bebeluși – etape de creștere
Mugurii dentari se formează încă de când copilul se află în burtica mamei, iar primii dințișori de lapte ai bebelușului încep să crească în jurul vârstei de 6 luni. Dentiția temporară este formată din 20 de dinți, cu 12 mai puțini decât în cazul danturii permanente, formată din 32 de dinți.
Mai întâi apar dintii de jos, apoi dintii de sus, după care măselele aflate în părțile laterale și în părțile din spate. Nu există un tipar fix și previzibil legat de ritmul de creștere al dințișorilor. Aceștia pot erupe unul câte unul sau pot apărea mai mulți deodată.
Ordinea în care apar dinții de lapte la bebeluși
În partea de sus:
1 – Incisivi centrali (8-12 luni);2 – Incisivi laterali (9-12 luni);3 – Canini (16-23 luni);4 – Primii molari (13-19 luni);5 – Molari secundari (25-33 luni).
În partea de jos:
1 – Incisivi centrali (6-10 luni);2 – Incisivi laterali (10-16 luni);3 – Canini (16-23 luni);4 – Primii molari (13-19 luni);5 – Molari secundari (25-33 luni).
Informațiile prezentate mai sus sunt pur informative. Fiecare copil se dezvoltă diferit și doar medicul poate aprecia dacă ritmul apariției dinților de lapte reprezintă o problemă.
Primele semne care anunță că bebelușului îi ies dințișorii
Semnele care anunță apariția dinților de lapte diferă de la caz la caz. În timp ce pentru un copil, erupția dentară se poate produce peste noapte, fără niciun fel de simptom, pentru alți bebeluși acest proces poate fi unul destul de dureros și neplăcut.
Semnele care te anunță că urmează să erupă un dinte de lapte pot apărea cu 2-3 săptămâni înainte.