Floarea din care se face mirul, cultivată și în România

3 min read
Floarea din care se face mirul, cultivată și în România

Violina Gorcinschi
– 18 iunie 2023 22:57

În permieră, Cistus Ladaniferus este crescută și în România (foto: adevarul.ro)

Cistus Ladaniferus sau Labdanum, floarea din care se face mirul, a ajuns să fie cultivată și în România. Pe lângă celelalte specii de flori rare, de o valoare aparte, această plantă și-a făcut și ea loc în cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău. Directorul Băncii, Costel Vînătoru, a declarat căCistus Ladaniferus joacă un rol extrem de important în producerea sfântului mir.
Cistus Ladaniferus este folosită pentru obținerea mirului pentru că secretă o rășină aromată pe frunze și tulpină, cu numeroase proprietăți. Planta, denumită și Labdanum, crește în regiunile mediteraneene, mai ales în sudul Europei și nordul Africii, iar în insula Creta se cultivă pe suprafețe foarte mari. Recent, a fost aclimatizată la Banca de Resurse Vegetale Genetice din Buzău de echipa condusă de cercetătorul Costel Vînătoru, aici fiind singurul loc din România în care crește această plantă.Ca aspect, Labdanum are frunze verzi și cărnoase, iar florile sunt mari, cu petale roz-purpurii sau alb-gălbui, cu câte o pată grena în apropierea staminelor de culoare galbenă. De regulă, Cistus Ladaniferus înflorește primăvara și vara.„Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină. Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice Buzău, într-un interviu pentru adevarul.ro.Floarea este cultivată la Buzău (foto: adevarul.ro)
Cistus Ladaniferus, floarea din care se face mirul
Conform celor spuse de cercetătorul din Buzău, calitatea cu care această plantă iese în evidență este eliminarea substanței numite labdanum, secretată de glandele de pe frunze și tulpini. Floarea, apreciată pentru mireasma intensă și persistentă, are diverse utilizări, însă cea mai importantă este ca ingredient principal în producția de mir.„Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii. Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a mai declarat cercetătorul buzoian, citat de Adevărul.Specialistul în horticultură Costel Vînătoru, absolvent și de Teologie, a ținut să precizeze că Cistus Ladaniferus joacă un rol crucial în conturarea aromei finale și a texturii uleioase a mirului, chiar dacă acesta este preparat din zeci de plante. Labdanumul secretat de plantă este inclus în acest prețios amestec, în special pentru notele sale lemnoase, ambră și balsamice.„Prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante, principalul fiind nardul. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”,

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.