George Simion (AUR) solicită Curții de Conturi clarificări privind situația financiară actuală a COLTERM S.A. Timișoara

3 min read
George Simion (AUR) solicită Curții de Conturi clarificări privind situația financiară actuală a COLTERM S.A. Timișoara

Deputatul AUR Nicolae Roman a înaintat o interpelare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, prin care solicită informații despre tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni SMR, în contextul în care  specialiștii afirmă că faza de cercetare nu este finalizată.

În S.U.A. există o nouă tehnologie, aflată în curs de implementare în Utah și Tennessee, care constă în reactoare de mici dimensiuni, denumite SMR, iar majoritatea reactoarelor SMR au la bază tehnologia reactoarelor cu apă ușoară. Prin utilizarea tehnologiilor existente, reactoarele SMR reduc ingineria „first-of-a-kind” (primul de tipul său), fiind deja disponibile pe piață datorită acordării certificării de proiectare în septembrie 2020 pentru primul reactor SMR al companiei NuScale de către Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission – NRC).

În baza unui acord cu Departamentul american al Energiei (DOE), compania NuScale a primit fonduri de contrapartidă în valoare de peste 450 de milioane de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea accelerată a tehnologiei sale. S.U.A. dezvoltă centrale nucleare avansate de capacitate de 300 MW sau mai mică și oferă potențial pentru costuri inițiale mai scăzute și flexibilitate de amplasare mai mare, iar beneficiile-cheie oferite de aceste tehnologii a recactorelor de mici dimensiuni denumite SMR includ:

Modularitate: Modulele sunt construite în fabrică (prefabricate) și pot fi livrate pe cale rutieră sau feroviară, la locul de amplasare, gata de instalare și în plus se constată flexibilitatea sporită care constă în faptul că reactoarele SMR se pot cupla cu alte surse de energie, cum ar fi sursele regenerabile de energie și cele pe bază de combustibili fosili și cu procese industriale, pentru a mări eficiența și stabilitatea rețelei.

Flexibilitate: Un alt beneficiu este costul scăzut și construcția mai rapidă, având în vedere faptul că sunt fabricate și asamblate în afara locului de amplasare reduce costurile generate de construcție și durata.

Un anumit grad de siguranță: SMR oferă o siguranță sporită, aestea putând fi fi construite subteran, iar funcționarea are loc prin utilizarea circulației naturală, prin urmare nu este nevoie de pompe.

Proiectele americane sunt destinate unei game largi de aplicații energetice și în plus față de energie electrică pentru rețea, pot furniza energie termică și/sau electrică pentru desalinizare, producție de hidrogen și alte aplicații industriale. Scalabilitatea reactoarelor SMR face ca această tehnologie să fie ideală pentru a înlocui centralele electrice cu combustibili fosili în curs de scoatere din uz.

În condițiile în care în prezent Centrala Nucleară de la Cernavodă, deși nu funcționează la capacititate  maximă produce aproximativ 20% din consumul de energie electrică al României, prin unitățile I și II, guvernul Cîtu a anunțat, official, că se pregătește de demararea unui parteneriat între România și SUA în scopul construirii unei reactor modular de tip SMR.

Specialiștii în domeniu energetic consideră că tehnologia utilizată este încă în faza de testare, fiind nevoie de încă câțiva ani de cercetare și proiectare,  motiv pentru care vă adresez următoarele întrebări:

Cât de sigură considerați că este tehnologia reactoarelor de mici dimensiuni SMR în condițiile în care este o tehnologie certificată recent de către autoritățile americane competente în domeniu și până în prezent nu sunt implementate în nicio țară din lume?Cât de poluantă este folosirea reactoarelor SMR pentru mediu și ce impact poate avea pe termen mediu și lung asupra sănătății populației?Care se estimează că va fi efortul financiar al României în vederea construirii primului reactor SMR?

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.