Germania, cu acceptul SUA, duce un război hibrid împotriva regimului de la Varșovia, pentru că este capul balaurului „eurosceptic”

2 min read
Germania, cu acceptul SUA, duce un război hibrid împotriva regimului de la Varșovia, pentru că este capul balaurului „eurosceptic”

Polonia a mizat totul pe cartea numită Statele Unite, dar noua administrație Biden de la Washington nu pare să aprecieze devotamentul acestui stat est-european, scrie Cotidianul.
Într-un articol publicat de revista Foreign Policy, Wess Mitchel, succesorul Victoriei Nuland la Departamentul de Stat, în perioada administrației Trump, atrage atenția că administrația Biden poate cădea în aceeași capcană ca și fosta administrație Obama – va acorda atenție aproape exclusiv Bruxelles-ului și Berlinului, ignorând țările central și est-europene, care sunt în ”prima linie” a disputelor americane cu Rusia și China. Secretarul de stat John Kerry a efectuat nu mai puțin de 34 de vizite în Franța în perioada mandatului său în administrația Obama și nu a fost niciodată în România, Slovacia, Ungaria sau Cehia. A făcut 11 vizite la Viena pentru întâlniri cu oficialii iranieni sau ruși, însă nu a avut nicio vizită oficială dedicată Austriei. În schimb, Mike Pompeo, secretarul de Stat al președintelui Donald Trump, a acordat multa atenție Poloniei, Ungariei, Cehiei si Austriei. A fost primul secretar de Stat care a vizitat Slovacia după 20 de ani.
Până acum, administrația Biden a lovit Polonia în cel mai dureros punct. A ridicat sancțiunile impuse companiilor care construiesc gazoductul Nord Stream 2, iar apoi s-a înțeles cu cancelara Angela Merkel să dea lumină verde pentru finalizarea acestui proiect. Reacția ministrului de Externe polonez este grăitoare pentru situația relațiilor cu marea putere pe care a mizat Polonia: „Am auzit din presă despre ridicarea sancțiunilor. Aliații noștri americani nu au găsit timp să se consulte cu regiunea cea mai expusă la consecințele acestei decizii”. Polonia nu a scăpat de spaima acestui gazoduct și a rămas cu relații degradate cu Rusia, cu o relație dificilă cu Germania și UE și cu un contract pentru gaze naturale lichefiate scumpe importate din America, semnat în timpul administrației Trump.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.