Gheorghe Adrian Cătană (AUR), solicită Ministerului Investițiilor informații privind gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE)

2 min read

Senatorul AUR Gheorghe Adrian Cătană a solicitat Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene informații privind gradul de absorbție al României din Fondul de Coeziune (UE). În trecut, țara noastră a avut dificultăți în absorbția acestor fonduri din cauza birocrației excesive, a deficiențelor în gestionarea proiectelor și capacității insuficiente a autorităților publice de a implementa proiecte mari și complexe.

Pentru rezolvarea problemelor economice cauzate de impunerea restricțiilor din perioada pandemiei covid-19, Uniunea Europeană a creat Mecanismul de redresare și reziliență, menit să ofere fonduri nerambursabile și împrumuturi avantajoase țărilor membre. Mecanismul a fundamentat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), în baza căruia România va beneficia de 29.2 miliarde de EUR.

Guvernul a acordat în ultimul timp o atenție specială PNNR-ului cu toate că Uniunea Europeană acordă României și alte surse de finanțare. Unul dintre acestea fiind Fondul de Coeziune care are menirea să dezvolte țările a căror venit național brut (VNB) pe cap de locuitor este mai mic de 90% din media Uniunii.

Între 2021 și 2027, UE a alocat și alocă 42,5 miliarde de EUR (la prețurile din 2018) pentru acest fond din care România beneficiază de 4,09 miliarde de EUR. Fondul de coeziune sprijină în principal dezvoltarea unei economii mai ecologice (cu emisii reduse de dioxid de carbon) și mai circulară, pe lângă creșterea interconectării căilor de transport dintre țările membre.

Având în vedere că absorbția fondurilor europene contribuie direct la dezvoltarea economică a țării, iar infrastructura noastră lasă de dorit, vă rog respectuos să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este rata de absorbție din prezent a României din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune?
  2. Ce proiecte au fost finanțate din respectivul fond? Cât la sută dintre aceste au fost terminate?
  3. Ce proiecte în domeniul infrastructurii feroviare s-au finanțat prin acest fond?
Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.