Gospodari amendați de Garda de Mediu cu 10.000 de lei pentru că au dat foc resturilor din curte

2 min read
Gospodari amendați de Garda de Mediu cu 10.000 de lei pentru că au dat foc resturilor din curte

Roxana Dobre
– 29 august 2022 17:20

Garda de Mediu ”lovește” din nou cu amenzi uriașe dacă ne raportăm la veniturile oamenilor simpli de la țară, a gospodarilor care dau foc resturilor vegetale din curte. Mai mulți fermieri mici din județul Gorj au fost sancționați cu amenzi de circa 10.000 de lei, conform unui anunț al Gărzii de Mediu.
Garda de Mediu Gorj a anunțat sancțiunile aplicate micilor gospodari. ”Și activitățile tradiționale trebuie sa respecte normele de mediu. Un control efectuat pe raza localității Baia de Fier a scos în evidență mai multe neconformități la legislația de mediu din desfășurarea unor activități tradiționale. Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional. Au fost aplicate, în acest caz, 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 40.000 lei”, se arată în postarea instituției pe Facebook.Garda de Mediu Gorj nu a adus detalii suplimentare însă dacă oamenii au fost informați cu privire la obligațiile pe care le au, atenționați sau au ales inspectorii să îi amendeze direct.Reamintim că legislația prin care se interzicea arderea frunzelor rezultate din curățenia de toamnă a creat mari nemulțumiri în rândul gospodarilor și al fermierilor. Conform legii, persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale riscă să fie sancționate. ”Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, a anunțat Garda de Mediu Satu-Mare într-o postare pe pagina dedicată de Facebook.Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021. Sancțiunile pornesc de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute în Legea compostului se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Reamintim că anul trecut, Parlamentul a adoptat Legea compostului  – Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. Prin acest act normativ se impune selectarea selectivă ”a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”.

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.