Imagini dramatice din Grecia devastată de incendii. Atena este înconjurată de flăcări

4 min read
Imagini dramatice din Grecia devastată de incendii. Atena este înconjurată de flăcări

Distribuie acest articol!

Pompierii din Atena sunt depăşiţi de proporţiile apocaliptice ale incendiilor care au lovit capitala Greciei de patru zile, iar situaţia se agravează de la o oră la alta, aspect care a generat o reacţie promptă din partea mai multor ţări care au trimis efective suplimentare de pompieri, avioane şi elicoptere care pot acţiona pentru stingerea focarelor.
Jurnaliştii de la Euronews au preluat declaraţiile prim-ministrului elen Kyriakos Mitsotakis, care a spus că „Grecia stă pe un butoi de pulbere”. Sursa citată a completat că un bărbat de 38 de ani şi-a pierdut viaţa în nordul Atenei. El a murit după ce a fost lovit de un stâlp doborât de flăcări, conform unui anunţ al Ministerului Sănătăţii.
Şi în Turcia, vecina Greciei, situaţia este la fel de îngrijorătoare din cauza incendiilor descrise ca unele cele mai grave din ultimele decenii. Autorităţile de la Ankara au transmis că flăcările au devastat părți ale coastei de sud în ultimele 10 zile şi au ucis opt persoane. Cel puțin 36.000 de persoane au fost evacuate în siguranță doar în provincia Mugla.
Bătălia pentru stingerea incendiilor
Revenind la lupta pompierilor din Grecia, trebuie spus că în ultimele 24 de ore, ei au dus o bătălie teribilă pentru a opri flăcările din nordul capitalei. Din păcate, au fost depăşiţi de forţa arderilor violente şi focul a atins mai multe zone populate, instalații de electricitate și situri istorice.
Practic, flacările au devastat 20 de kilometri de suprafață de pădure şi au distrus mai multe case din capitala Greciei. Mirosul acru și fumul toxic pot fi simţite în multe zone din Atena. Ministrul grec pentru Protecția Civilă și Managementul Crizelor, Nikos Hardalias, a anunţat că ca e mai rău, de abia de acum urmează.
La nord, pe insula Evia –  pe care trei călugări au refuzat să fie salvați de garda de coastă – autorităţile au organizat o operațiune majoră pentru a evacua sute de oameni pe mare, folosind nave de patrulare, de pescuit și nave private pentru a salva rezidenții și turiștii din flăcări.

„Vorbim despre Apocalipsă, nu știu cum să o descriu”, a declarat pentru Sotiris Danikas, șeful gărzii de coastă din orașul Aidipsos din Evia. Între timp, alte zeci de sate și cartiere au fost golite în regiunea sudică a Peloponezului.
Trafic blocat pe autostrada principală a Greciei
Traficul a fost oprit pe autostrada principală a țării care leagă Atena de nordul Greciei, în timp ce echipajele au încercat să folosească drumul ca o barieră pentru a opri flăcările.
Din păcate scânteile şi conurile de pin în flăcări au propagat incendiul mai departe. La prima oră, avioanele care aruncă apă şi-au reluat cursele. În total, aproape 60 de sate și așezări au fost evacuate joi și vineri devreme în sudul Greciei.
Din nefericire, condițiile meteorologice nu-i vor ajuta pe pompieri. Meteorologii anunţă intensificări ale vântului în majoritatea zonelor din țară. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat recent seară că țara se confruntă cu „condiții fără precedent, deoarece câteva zile de caniculă au transformat întreaga țară într-un butoi cu pulbere”.
Amintim că Grecia a fost lovită de unul dintre cele mai grave valuri de caniculă din ultimii 30 de ani. Potrivit ministrului adjunct al Protecției Civile, Nikos Hardalias, 57 dintre cele 99 de incendii numărate joi erau încă active seara.
Previziunile meteorologilor sunt sumbre
Cele mai afectate au fost insula Evia și peninsula Peloponez. În vestul și estul țări situația a rămas la fel şi vineri. Reprezentanţii Copernicus, programul UE de observare a pământului, au declarat că prognozele de incendiu din Balcani și sudul Italiei au rămas și ele „îngrijorătoare”.

În acest context, Europa a trimis mai multe ajutoare Greciei pentru a combate incendiile. Pompierii din Franța au sosit în Grecia joi seară pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor din apropierea Atenei.
Se așteaptă și alte două avioane de stingere a incendiilor din Franța, dar și întăriri din Suedia, Austria și Bulgaria. Israelul va trimite 15 pompieri și un mare transport de echipament ignifug. A fost trimisă şi o echipa de intervenţie din România.
Astfel, 112 pompieri români cu 23 de autospeciale vor participa 10 zile la stingerea incendiilor. Protecţia Civilă greacă aşteaptă şi trei elicoptere din Elveţia, dar şi întăririle din Cipru, conform euronews.com.
Imagini dramatice difuzate de televiziuni
Imaginile difuzate de televiziuni arată nori uriaşi de fum, case mistuite şi vegetaţie în flăcări. Mai multe depozite şi fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena şi Salonic au luat foc. De asemenea, au fost raportate numerose explozii.
În total, aproape 20 de persoane au fost rănite şi au fost spitalizate. Majoritatea au acuzat probleme respiratorii. Totodată, mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza furtunilor de foc alimentate de vântul puternic.
Au fost depistate şi reţinute trei persoane care sunt bănuite că au pus focul intenționat. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează românii care vor să călătorească în Grecia că Serviciul de Meteorologie elen (EMY) a emis o prognoză cu privire la apariţia unor fenomene meteo extreme.

Distribuie acest articol!

 » sursa: www.60m.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.