În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?

2 min read
În România există doar 37 de bone. Cu cine ne lăsăm copiii?

Cauți bonă pentru copil? Trebuie să pregătești un dosar cu 8 acte!
Vrei sa angajezi o bonă pentru copilul tău? Guvernul a aprobat, joi, un proiect de modificare a Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, care îi obligă pe angajatorii de bone să întocmească un nou dosar cu 8 acte distincte, pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă. În caz contrar, angajatorul va fi sancționat cu amendă de până la 6.000 lei.

„Persoanele juridice și fizice, în calitate de angajatori, au obligația de a întocmi un dosar personal pentru fiecare dintre bonele încadrate cu contract individual de muncă, de a-l păstra în bune condiții la sediu/domiciliu, precum și de a-l prezenta inspectorilor de muncă, la solicitarea acestora (…) Constituie contravenție neîntocmirea dosarului personal și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.”, se arata in proiectul de lege adoptat de Guvern.
Citește și: Bona eroină: și-a dat viața pentru a o salva pe cea a copilului de care avea grijă
Actele de care ai nevoie dacă vrei să angajezi o bonă în România
Iata care sunt cele 8 acte de care ai nevoie pentru a angaja o bonă:

contractul individual de muncă și actele adiționale. Referitoare la modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă;
certificatul de calificare profesională. Obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Sau diploma, certificatul sau alt titlu de bonă recunoscut sau echivalat, conform prevederilor Legii nr. 200/2004;
cazierul judiciar;
adeverința medicală care atestă că este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei de bonă. Inclusiv că nu se află în situația prevăzută la art.

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.