Încă o zi liberă pentru elevi! Când nu se va face școală

2 min read
Încă o zi liberă pentru elevi! Când nu se va face școală

Chiar dacă nu se țin cursurile, fiecare școală decide ce se va face în această zi. Anii trecuți, de exemplu, multe școli din București și din țară au fost închise pe 5 octombrie, însă în unele unități de învățământ s-au organizat diverse activități. Anul trecut elevii și profesorii au avut parte de o minivacanșă, 5 octombrie picând într-o zi de luni care s-a lipit, astfel, de week-end.

Rămâne de văzut ce se va întâmplă anul acesta, mai ales că ne confruntăm cu o situație specială din cauza pandemiei, iar elevii învață atât online, cât și la școală, fizic, în funcție de cazurile de Covid confirmate în clase. Conform Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie este zi nelucrătoare, alături de: 

1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
1 Mai;
1 Iunie;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
1 Decembrie;
25 și 26 decembrie;
două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;

Ziua Internațională a Educației sau Ziua Internațională a Profesorului a fost desemnată de UNESCO și este sărbătorită din 1994 în fiecare an pe 5 octombrie. În 2020 ziua dedicată educației a fost marcată sub sloganul “Profesorii: Conducerea în criză, reimaginarea viitorului”, în contextul problemei conducerii cadrelor didactice în legătură cu răspunsurile la crize. 
În 2021, de Ziua Educației se marchează 55 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice, 

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.