Ioan-Aurel Pop despre fenomenul Woke: Să știți că ceea ce se întâmplă e mărturie de dictatură / Au ajuns acum să interzică iarăși, precum au făcut comuniștii, poezia „Doină” a lui Eminescu

2 min read
Ioan-Aurel Pop despre fenomenul Woke: Să știți că ceea ce se întâmplă e mărturie de dictatură / Au ajuns acum să interzică iarăși, precum au făcut comuniștii, poezia „Doină” a lui Eminescu

Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a comentat fenomenul „cancel culture” care se manifestă în Occident și care a început să-și facă apariția și-n țara noastră.
Conform președintelui Academiei, acest fenomen – manifestat prin dărâmarea unor statui sau interzicerea unor cărți – este dictatorial. Ioan-Aurel Pop a explicat că dictaturile se manifestă prin încercarea de control al societății.
Domnia sa a mai spus că pentru ca o democrație să funcționeze, minoritatea trebuie să se supună majorității.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Cel mai frumos răspuns la acest val de cancel culture, care înseamnă de fapt „anularea culturii” [nu „cultura anulării”, cum se traduce mot-à-mot – n. ed.], ar trebui să fie democrația. Dar vedeți că democrația acum se află în criză. Nu există o persoană sau un curent care să o înlocuiască cu ceva mai bun, dar democrația se află în criză.
Democrația are o regulă de aur: în democrație libertatea este garantată, oricine este liber să gândească și să spună ce dorește, dar minoritatea se supune majorității.
Aceasta este regula și, de mai bine de două mii cinci sute de ani, de când la Atena Pericle a reușit să facă să înflorească democrația (diferită de cea modernă, firește), oamenii s-au descurcat aplicând această regulă. Altfel, democrația degenerează în anarhie, pentru că nici democrația nu este perfectă, la fel ca orice altceva din lumea aceasta.
De pildă, monarhia poate să degenereze, zicea Polibios acum două mii și de ani, în tiranie. Monarhia înseamnă puterea unui uns al lui Dumnezeu, monarh, care conduce înțelept. Tirania înseamnă aplicarea voinței unei persoane asupra celorlalți.
 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

 » sursa: www.r3media.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.