„Istoria Evreilor. Holocaustul”, o nouă materie obligatorie în școli. Când se va introduce disciplina în programă

Holocaustul și istoria evreilor ar putea fi materie obligatorie în liceu
Guvernul susține introducerea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” ca materie obligatorie în liceu! Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile ar urma să fie elaborate de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și experți ai Ministerului Educației, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare și aprobate de Ministerul Educației.

Potrivit comunicatului transmis joi de Alexandru Muraru, Guvernul sprijină și instituirea și acordarea Premiului Muzeului Național de Istorie al Evreilor și al Holocaustului, pentru a recunoaște, încuraja și aprecia meritele deosebite ale unor persoane, instituții și organizații care contribuie la lupta împotriva antisemitismului, păstrarea memoriei Holocaustului sau promovarea vieții evreiești.
„Aceste reglementări sunt în concordanță cu obiectivele din Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, adoptată de Guvern în luna mai a acestui an pentru perioada 2021 – 2023.
Totodată, susținerea proiectului de lege de către Executiv este în concordanță cu angajamentele pe care România le-a luat în ultimii ani, reiterate și consolidate la forumul Internațional de la Malmo din acest an, prin participarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, România se angajat, în continuare, să promoveze educația, cercetarea și amintirea Holocaustului la nivel internațional și pentru a dezvolta instrumente internaționale pentru lupta împotriva antisemitismului. În mod specific, România a subliniat la Malmo că va revizui, actualiza și consolida educația asupra Holocaustului a elevilor români, dar și a programelor de formare pentru profesorii, profesorii și instructorii care predau discipline legate de Holocaust.
Autoritățile statului român au luat deja până acum, în ultimii ani, o serie de măsuri importante menită să contribuie la promovarea memoriei Holocaustului și la prevenirea și combaterea antisemitismului. Aceste măsuri se referă la adoptarea unui cadru legislativ pentru combaterea antisemitismului, negării și distorsionării Holocaustului,

 » sursa: www.qbebe.ro