Jaguarul prietenos din lanurile României. Soiul de grâu Jaguar de la ITC Seeds

3 min read
Jaguarul prietenos din lanurile României. Soiul de grâu Jaguar de la ITC Seeds

Stiri

Publicat 2 zile în urmăon octombrie 16, 2021

agrointeligenta.ro
– 16 octombrie 2021 13:06
O subvenție importantă achitată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – virată numai pe jumătate. Banii care au intrat în conturi sunt cei aferenți sumelor provenite de la Comisia Europeană, în timp ce ”partea” din bugetul național este…încă pe drum. Situația îi nemulțumește pe beneficiari – crescătorii de albine din România, care așteptau sprijinul din Planul Național Apicol pentru a face ultimele investiții înainte de venirea iernii.Pe data de 14 octombrie, Ministerul Agriculturii anunța că a efectuat plățile către beneficiarii Programului Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021. ”Astfel, suma de 59.215.000 lei a fost integral plătită prin APIA unui număr de 7.083 apicultori și către 14 forme asociative legal constituite. Din totalul sumei, 50% reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale”, se arată în comunicarea MADR.O minciună, de fapt. În locul sumei ”integral plătită prin APIA”, crescătorii de albine au primit numai jumătate din banii ce li se cuvin. Partea care l-a intrat în conturi este cea achitată de la bugetul Uniunii Europene.”Părți parțiale, doar pe jumătate”, a anunțat pe un grup apicol Tim Vasiu, crescător de albine și beneficiar la sprijinului prin PNA.Informația a fost confirmată și de ceilalți apicultori, iar o explicație semi-oficială a venit din partea consilierului ministrului interimar Adrian Oros, Marian Irinei. Acesta a recunoscut pe Facebook că banii care au ajuns în conturi reprezintă sumele de la UE, de la Guvern nefiind încă acoperită cealaltă jumătate de sumă. ”Referitor la deconturile din Programul Național Apicol depuse de către apicultori, ieri, APIA a semnat și trimis OP-urile către bănci, pentru a fi efectuată prima tranșă de plată (e vorba de fondurile FEGA), urmând că ce-a dea (cea de-a – n.r.) doua tranșă (din bugetul național) să fie plătită în perioada următoare”, a explicat Marian Irinei.Consilierul ministrului interimar de la Agricultură a precizat și câteva sume decontate:
– O cutie Cutie = 168.5209 lei
– Familia de albine = 170,1913 lei
– Matca = 17,02 lei”Pentru toate celelalte solicitări (echipamente, medicamente, etc) decontarea s-a făcut integral. Procentul s-a aplicat doar la cutii, familii de albine și mătci, restul de produse/echipamente s-au decontat la prețul de achiziție, fără TVA”, a explicat Irinei.Consilierul MADR despre plățile parțiale pentru PNA (captură Facebook.com/Marian Stuparul Oltean)
Conform informării MADR, măsurile/acţiunile cuprinse în Program pentru care s-a plătit sprijin financiar în anul 2021 vizează:
– Asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori;
– Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei- Achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei;
– Raţionalizarea transhumanţei / stupăritului pastoral;
– Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune;
– Îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă – Decontarea analizelor fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii.Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătățirea producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor.
 » mai multe pe www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.