La 70 de ani și-a adus pe lume puiul. Ea este cea mai bătrână pasăre din lume

2 min read
La 70 de ani și-a adus pe lume puiul. Ea este cea mai bătrână pasăre din lume

Cea mai în vârstă pasăre din lume, albatrosul laysan pe nume Wisdom, nu numai că a împlinit 70 de ani anul acesta, dar a adus pe lume și cel de-al patruzecilea pui al ei, uimind lumea cercetărilor biologice cu privire la cât trăiește o pasăre. În 1956 când a fost descoperită și a început să fie monitorizată, se crede că avea 5 ani, acea fiind cea mai fragedă vârstă la care albastroșii ajung la maturitate și pot face pui. 
Luna trecut Wisdom a adus pe lume un puiuț pe Atolul Midway, la 1300 de mile de Hawaii, în mijlocul nordic al Oceanului Pacific. Deși albatroșii se împerechează pe viață, datorită longevivității ei, Wisdom a fost nevoită să își schimbe partenerii de-a lungul timpului. Pasărea septagenară are o relație din 2010 cu Akekamai, un albatros mult mai tânăr decât ea. Până la ea se credea că albatroșii trăiesc numai 40 de ani, dar Wisdom a rescris cărțile de biologie.

”În fiecare an în care Wisdom se întoarce la atol aflăm mai multe despre cât de mult trăiesc păsările sălbatice și cum își cresc puii.”, declară biologul Beth Flint pentru Star Advertiser.  
Wisdom a fost redescoperită în 2002 de către biologul Chandler Robbins, care, a observat pe atolul Midway un albatros cu un inel de monitorizare foarte vechi care trebuia înlocuit. Spre surprinderea lui a descoperit că este Wisdom, care avea 51 de ani și căreia chiar el îi pusese inelul inițial în 1956. Robbins a murit în 2017 la vârsta de 98 de ani. 
Viața unui albatros este tumultoasă
Uimirea biologilor cu privire la Wisdom este cu atât mai mare cu cât viața unui albatros este extrem de tumultoasă și periculoasă. Aceștia își petrec 90% din viață pe mare sau zburând în Pacificul de Nord,

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.