LA CE DISTANȚĂ SE PLANTEAZĂ POMII FRUCTIFERI – AGROINTEL.RO

3 min read
LA CE DISTANȚĂ SE PLANTEAZĂ POMII FRUCTIFERI – AGROINTEL.RO

agrointeligenta.ro
– 6 noiembrie 2022 22:24

Foto: www.starkbros.com

Distanța la care se plantează pomii fructiferi trebuie calculată în funcție de speciile cu care se înființează livada. Astfel, spre exemplu, cireșul sau nucul au nevoie de o distanță mai mare între și pe rânduri, comparativ cu mărul sau părul.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada clasică
La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada intensivă
La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada superintensivă
Cum calculăm necesarul de pomi în funcție de suprafața de teren
La ce distanță se plantează pomii față de gardul vecinului

Distanța la care se plantează pomii fructiferi depinde de tipul plantației, de tipul de livadă: clasică, intensivă sau super-intensivă.La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada clasică
Distanța de plantare pentru pomi în livada clasică. Trebuie să aveți în vedere că în acest tip de plantație se pun pomi de talie mare și mojlocie, cu coroane mari – tip piramidă sau var. De aceea, distanțele de plantare este mai mare și se plantează între 150 și 350 de pomi fructiferi.În livada clasică, distanța de plantare între pomi se recomandă la 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi pe rând. În funcție de specie, regula se adaptează, astfel:Distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri, adică 4 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.  Astfel, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați este nevoie de 1000/16=62,5. Așadar, pe 1.000 de metri pătrați puteți crește circa 62 de pomi fructiferi.Distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri, adică 5 metri distanță între rânduri și 5 sau 4 metri distanță între pomi pe rând.Distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri. Ca și în cazul cireșului, acești arbori au coroana mai mare și au nevoie de mai mult spațiu – cel puțin 5 metri.La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada intensivă
În livada de tip intensiv, pomii fructiferi au talie mare și mijlocie și au coroane mari – tip piramidă sau vas, așa că distanțele de plantare trebuie să fie generoase.În funcție de tipul livezii intensive și de speciile pomicole, distanțele de plantare sunt următoarele:
plantație pomicolă cu densitate mică – 633 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 4 metri între pomi;
plantație pomicolă cu densitate mare – 634-833 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 3 metri între pomi;
plantație pomicolă cu densitate mare – 834-1.666 de pomi la hectar: 4 metri între rânduri și 1,5 metri între pomi.

În cazul plantației intensive de nuc, distanța de plantare influențează foarte mult producția și putem avea două modele de scheme de plantare:Schema de plantare în livada intensivă de nuc cu 12 metri X 12 metri și 69 de pomi la hectar:
Producție de nuci în anul 5: 69 pomi x 2.5 kg nuci/ pom = 173 kg;

 » sursa: www.agrointel.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.