Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente

2 min read
Lege mult așteptată: se interzice instituțiilor publice să mai ceară copii după documente

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2016 prin care se prevede ca instituţiile publice să nu mai solicite copii după acte. Proiectul urmează să ajungă pentru promulgare la președintele României. 
Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul George Tuță spune că prin această lege se dorește interzicerea copiilor inutile după documente care se adună la dosarul cu șină și care se pot înlocui cu copii electronice, care să circule între instituții prin intermediul emailului. 
”În prezent, statul emite nişte documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocraţiei, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituţiile vor fi nevoite să recurgă la soluţii simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administraţia publică să nu fie reticenţi la schimbare, ci să privească spre viitor”, a declarat deputatul. 

Legea va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2022 și va interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) şi ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.
Citește și: 

Veste bună!

 » sursa: www.qbebe.ro

Copyright © acțiunea.ro (2020-2023) | Newsphere by AF themes.